ЦИК регистрира партията на Слави с подписи на покойници

В Централната избирателна комисия (ЦИК) стигнаха до остри спорове, след като стана ясно, че има регистрирани за участие в изборите на 2 октомври няколко формации, които са представили подписи на покойници, съобщава БНР.

Това са: Партия „Има такъв народ“ на Слави Трифонов, Политическа партия „Българска социалдемокрация – Евролевица“, партия  МИР,  партия „Правото“ и партия „Пряка Демокрация“.

Заместник-председателят на ЦИК Цветозар Томов гласува против регистрацията на три от партиите, в чиито подписки главна дирекция ГРАО е открила повече от 50 подписи на покойници.

„В тези случаи ние имаме установена практика да регистрираме тези партии. Аз не мога да тръгна против личното си мнение, заради което гласувам против – посочи Томов, обяснявайки действията си, като подчерта, че става дума за негово лично мнение. – Опитах се да отделя двете неща, не искам да въвлека никого в заблуждение, но за мен, и това е личното ми мнение, твърдото ми лично мнение. Тези случаи са ясен индикатор за това, че организацията, подала такава подписка, не е изпълнила по същество разпоредбите на Изборния кодекс“.

В коментар за позицията на Цветозар Томов, друг зам.-председател на ЦИК – Росица Матева, обяви, че наличието на подписи от починали в подкрепящите подписки не е нарушение на Изборния кодекс и ако е изпълнено условието за 2 500 коректни записа, няма основание регистрация да бъде отказана.

„Категорично възразявам и се надявам колегите да ме подкрепят. Очевидно от вашия доклад документите на партията отговарят на изискванията, да се казва, че не отговарят на изискванията. Останалите ви съображения за наличието на починали лица в подписката са си ваши съображения и не ги коментирам по никакъв начин“, каза Матева в защита на ментарджиите.

Четете още

Избор на редактора