Чаша вино вечер предпазва от деменция

Чай на закуска, шепа зеленчуци на обяд и чаша вино вечер предпазват от деменция, съобщава Дейли мейл. Това се дължи на флавонолите, съдържащи се в тези продукти.

Учени от медицинския център „Ръш“ в Чикаго са наблюдавали 1000 души над 80 години в продължение на 7 години. Участниците са давали информация за храненето си и успоредно с това са попълвали когнитивни тестове. Никой от наблюдаваните пациенти не е бил с деменция. Общото между тях се е оказало храненето.

Средният прием на флавоноли е бил 10 мг на ден. Най-ниската консумация била в рамките на 5 мг – еквивалентът на малка купа листни зеленчуци или три-четири чаши чай.

Консумиращите кейл, боб, спанак, броколи и чай имат най-ниските нива на когнитивни нарушения. Но и тези, които обичат домати, ябълки, вино и портокали могат да избегнат риска от деменция.

Томас Холанд, който е сред авторите на проучването, каза: „Вълнуващо е да разберем, че диетата може да предотврати упадъка. Бих искал хората да разберат, че никога не е твърде рано или твърде късно да направят здравословни промени в начина си на живот.“

Според данните от 2016 г. 8,5 процента от хората над 65 години в САЩ страдат от когнитивни нарушения. Резултатите са публикувани в сп. „Нюролъджи“.

Четете още

Избор на редактора