Червената шапчица на „Славейков“ за Деня на детето

„Червената шапчица“ – един от най-популярните спектакли в програмата за малките зрители на столичния театър „Възраждане“, днес от 12.30 ч. ще се играе безплатно на открито на пл. „Славейков“ по случай Деня на детето. В драматизацията на любимата приказка от Шарл Перо, направена от Кева Апостолова, участват актьорите Донка Аврамова-Бочева, Свежен Младенов, Роберт Янакиев, Лили Шомова, Мариана Жикич и Ивет Радулова. Специалното представление ще отбележи и своеобразен рекорд – 300 пъти на сцена. То обаче ще е само малка част от пъстрия афиш за 1 юни, подготвен от общинския театър и Столична библиотека под наслова „Детски празник на площад Славейков“.

Събитията стартират още в 10.30 часа с музикално-анимационна сутрин за най-малките. В 11.00 идва „Часът на приказката“ със специален гост – Диляна от подкаста „Златните приказки“. Ще има SТЕM игри с роботчета пчелички и корейски занимателни детски игри. В 12.00 часа започва „Тебеширено парти“. В 13.30 часа отваря врати арт ателието с художника Христо Кърджилов, предвижда се и щафетно четене. От 15.00 часа домакините предлагат „Филмов следобед“ с обичаните от хлапетата герои Матилда и Дръндьо.

В мраморното фоайе на библиотеката ще бъде представена документалната изложба „Детски периодични списания, издадени преди 1944 г.“ от фонда „Детски периодичен печат до 1944 г.“, който се съхранява единствено в Столична библиотека. В изложбата са включени уникални списания: „Детска радост“, „Детски живот“, „Детски свят“, „Другарче“, „Прозорче“, „Поточе“, „Светулка“. Емблематичните детски издания впечатляват както със своето съдържание, така и с красивото оформление и ярките илюстрации от именити български художници като Вадим Лазаркевич, Стоян Венев, Борис Ангелушев и др.

Празничната програма ще завърши в 18.00 часа с концерт на ученици от класовете по цигулка на Националното музикално училище „Любомир Пипков“, отново в мраморното фоайе на библиотеката.

Четете още

Избор на редактора