Черната „Клеопатра“ – пълен провал

Минисериалът на Netflix „Кралица Клеопатра“, който се сблъска с остри реакции още преди премиерата си, е най-нехаресваното от зрителите тв шоу в историята.

Това е така според статистиката на създанения през 1998 г. сайт Rotten Tomatoes, който измерва в проценти одобрението на критиката и публиката.

Откакто сайтът съществува, не е имало сериал с по-лоша оценка от аудиторията. „Кралица Клеопатра“ е положително оценен от 2% от гласувалите над 5000 души (първоначалната му оценка беше дори 1%). Не е много по-добър и приемът му от критиците – той има 10% рейтинг.

В друга платформа – IMDB, където са гласували над 55 хиляди души, рейтингът му също е най-ниското възможно 1/10.

Сериалът излезе в платформата на 10 май. Въпреки че в премиерната си седмица той е сред 10-те най-гледани продукции в Netflix, очевидно повечето зрители са останали разочаровани.

Още преди да бъде пуснат на екран, сериалът бе критикуван за избора на цветнокожата актриса Адел Джеймс за ролята на Клеопатра. Според мнозина, особено египтяни, това е „фалшифициране на историята“ и „невярно представяне“.

Египетският адвокат Махмул ал-Семари дори попаде жалба, в която изисква прокуратурата да вземе „необходимите законови мерки“, защото сериалът „цели да изтрие египетската идентичност.

В края на миналата седмица Адел Джеймс се опита да защити участието си в интервю: „Да, не знаем откъде е майка й, нито баба й по бащина линия, но филмът е повече от расов въпрос.“

Четете още

Избор на редактора