Арестуваха бившия главен прокурор на Черна гора

Бившият високопоставен служител на Министерството на вътрешните работи на Черна гора Зоран Лазович и бившият главен специален прокурор Миливое Катнич бяха арестувани тази сутрин по нареждане на Специалната държавна прокуратура на Черна гора, съобщават медиите в Черна гора. Лазович и Катнич бяха арестувани от служители на Специалното полицейско управление по нареждане на Специалната държавна прокуратура по подозрения в създаване на престъпна организация и злоупотреба със служебно положение, пише порталът „Виести“.

„Виести“ посочва, че служители на Специалното полицейско управление  в момента провеждат акция на много локации в Черна гора.

Говорителят на прокуратурата Вукас Радонич съобщи, че Катнич и Лазович ще бъдат отведени за изслушване в прокуратурата в законовия срок. „Претърсването на техните апартаменти и други помещения в Подгорица, Цетине, Будва и Биело Поле е в ход, за да се намерят следи от престъпното деяние и веществени улики, които могат да бъдат полезни в производството“, каза Радонич.

Лазович е бил високопоставен служител в Агенцията за национална сигурност (АНБ). Прекарва трудовия си път в полицията, като до март 2021 г. е началник на сектор „Борба с организираната престъпност“ на полицията. Преди две години беше арестуван синът му Петър Лазович, срещу когото Специалната държавна прокуратура повдигна няколко обвинителни акта, обвиняващи го в тежки криминални престъпления, уточнява БТА.

Миливое Катнич беше избран за главен специален прокурор за първи път в средата на 2015 г., беше преизбран през 2020 г. и освободен през 2022 г. По време на мандата му тогавашната опозиция и неправителственият сектор го критикуваха, че защитава семейството на президента Мило Джуканович и водачите на Демократичната партия на социалистите, както и че не е в състояние да решава ключови въпроси. Той беше обвиняван също в редактиране и фабрикуване на доказателства по делото, известно като „Държавен преврат“, според портала RTCG.

Четете още

Избор на редактора