Черни печати вместо венци за Деня на западните покрайнини

Гранични полицаи от пункт „Рибарци“ и пункт „Олтоманци“ на границата със Сърбия не допуснаха български бусове с участници в отбелязването на Деня на Западните покрайнини, съобщиха БТА и Дарик.

Културно-информационният център (КИЦ) в Босилеград традиционно отбелязва Деня на Западните покрайнини. По този повод КИЦ, НСА „Васил Левски” и официални гости от България днес организират възпоменателна вечер по повод Деня на Западните покрайнини в салона на културния център.

В програмата бяха предвидени културна програма и представяне на ІІІ и ІV том на сборниците „Съдбата на Българите в Западните покрайнини”.

Това е дата, на която си спомняме за трагичната съдба на онези наши сънародници, чието откъсване от родината става възможно с разпоредбите на Ньойския договор, казаха организаторите.

Заради случилото се на границата днес програмата ще бъде съкратена, отпада и посещението в с. Извор, каза за БТА председателят на центъра Иван Николов.

Във върнатия днес от границата бус са пътували 18 души, представители на Българския национален съюз – Еделвайс, клуба по Родолюбие и Отечествознание, студентски организации, разказа за БТА Кристиян Танев, един от недопуснатите.

Той посочи, че групата е била държана на граничния пункт в продължение на два часа, след което им е връчен документ за отказ да влязат в Сърбия, след което били върнати обратно.

„Стоял съм с часове на тази граница, но за първи път ни връщат“, коментира Танев. Според него от друг бус, с който пътували заедно, митническите власти иззели шапка с името на футболен отбор и книга от пътуващи в него.

„Това са поредните спекулации. В Босилеград беше пуснат слух, че ще пристигнат футболни фенове, които щели да направят проблеми“, коментираха от Културния център в Босилеград.

Сръбските гранични власти не допускат и на ГКПП-Олтоманци два автобуса с българи, тръгнали да отбележат Деня на Западните покрайнини. В автобусите пътуват ученици, студенти и родолюбци, решили да почетат паметната дата – известна и като ден на черните забрадки, съобщават от ВМРО.

„Три часа хоратаса държани без никакво обяснение. Бият се масово черни печати“, съобщиха от пресцентъра на ВМРО.

Сръбските гранични власти не допускат два автобуса с българи, тръгнали да отбележат Деня на Западните покрайнини. В автобусите пътуват ученици, студенти и родолюбци, решили да почетат паметната дата – известна и като ден на черните забрадки, съобщават от ВМРО.

Четете още

Избор на редактора