Чернокожа Клеопатра разбуни духовете в Египет

Документална драма на Netflix, която изобразява Клеопатра като чернокожа, предизвика бурна полемика в Египет, съобщава Би Би Си. Стигна се до там, че адвокат е подал жалба, в която обвинява продукцията African Queens: Queen Cleopatra в нарушаване на медийните закони и че цели да „изтрие египетската идентичност“.

Махмуд ал-Семари подаде жалба, в която изисква прокуратурата да вземе „необходимите законови мерки“ за спиране на достъпа до услугите на Netflix в Египет.

Водещ археолог, негов сънародник, настоява, че Клеопатра е била „“светлокожа, а не чернокожа“. Но продуцентът защитава проекта си, като твърди, че „нейният произход е силно оспорван“.

Актрисата Адел Джеймс, която влиза в ролята на египетската кралица, на свой ред заяви: „Ако не ви харесва кастингът, не гледайте шоуто.“ Тя написа това над публикация в Twitter, в която бе включила снимки на обидни коментари, сред които и расистки нападки.

Клеопатра е родена в Александрия през 69 г. пр. н. е. и става последната кралица от гръцкоговоряща династия, основана от Птолемей – генерал в македонската армия на Александър Велики.

Тя наследява на трона баща си Птолемей XII през 51 г. пр. н. е. и управлява до смъртта си през 30 г. пр. н. е. След това Египет пада под римско владичество.

Самоличността на майката на Клеопатра не е известна. Според историците е напълно възможно тя или някой от другите предци на кралицата по женска линия да е била местна египтянка или африканка от друга част на континента.

Би Би Си цитира и Джейда Пинкет Смит, американска актриса и съпруга на Уил Смит, която е изпълнителен продуцент на документалния филм и разказвач в поредицата: „Ние не виждаме или чуваме често истории за черни кралици. Беше много важно за мен, за дъщеря ми и за моята общност да знаят тези истории, защото има много от тях!“

Много египтяни осъдиха изобразяването на Клеопатра като чернокожа още миналата седмица, когато бе пуснат трейлърът на новата документална поредица.

Захи Хавас, виден египтолог и бивш министър на антиките, каза пред вестник Al-Masry Al-Youm: „Това е пълна фалшификация. Клеопатра е била гъркиня, което означава, че е била със светла кожа, а не чернокожа.“

Хавас допълва, че единствените владетели на Египет, за които е известно, че са били чернокожи, са кушитските царе от 25-та династия (747-656 г. пр. н. е.).

„Netflix се опитва да провокира объркване, като разпространява неверни и измамни факти, че произходът на египетската цивилизация е черен“, добави той и призова египтяните да заемат позиция срещу стрийминг гиганта.

Преди три години духовете разбуни и проект за филм за Клеопатра на големия екран, в който ролята на кралицата трябваше да изпълни израелската актриса Гал Гадот („Жената чудо“). Имаше ожесточен дебат в социалните медии, като някои настояваха, че ролята трябва да бъде дадена на арабска или африканска актриса.

Филмът с нейно участие и режисьор Кари Скогланд още не е заснет. Междувременно с проект „Клеопатра“ се захвана и Дени Вилньов, режисьорът на „Дюн“ и „Блейд Рънър 2049“, заедно с триото известни сценаристи Брайън Хелгеланд, Дейвид Скарпа и Стейси Шиф. Той все още не е обявил коя актриса ще избере.

Най-прочутата изпълнителка на ролята в киното досега е английската актриса с теменужени очи Елизабет Тейлър, която със сигурност няма нито египетски, нито гръцки черти.

Четете още

Избор на редактора