Чистката край няма. АПИ и Здравната каса с нови началници

Служебното правителство развъртя метлата и не може да се спре. Днес е денят на министъра на регионалното развитие и благоустройство Иван Шишков. В жертва паднаха шефът на Агенция „Пътна инфраструктура“ Тодор Василев и Асен Ненчев, член на Управителния съвет на АПИ. Те бяха освободени без почести.

Мястото на Василев заема досегашният началник на Националното тол управление Иво Иванов.

Иванов е завършил „Международни отношения“ в Нов български университет и е специализирал в Оксфорд. Магистър инженер е по „Транспортен мениджмънт и логистика“ от Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков. Работил е в екипа на Омбудсмана на Република България. Бил е директор на дирекция „Комуникация и информация“ в АПИ.

В новия Управителен съвет на АПИ влизат и Теодора Василева и Николина Чапанова.

Вятърът на промяната не подмина и Наздория съвет на НЗОК – служебният кабинет смени представителите на държавата в него като избра за председател на съвета д-р Александър Златанов. Той поема поста от адвокат Васил Пандов.

Александър Златанов е бил на тази длъжност по време на предишното служебно правителство – в периода май – декември 2021 г. Той има дългогодишен стаж в системата на здравеопазването, в т.ч. като директор на Регионална здравна инспекция – София област и Регионална здравна инспекция Перник, и заместник-директор на Център за спешна медицинска помощ София-област. Д-р Златанов трябва да стартира новия Национален рамков договор.

Министерски съвет смени и останалите представители на държавата в Надзорния съвет на НЗОК – Виолета Лорер, Естел Василева – Тодорова и Румен Спецов. В техните кресла сядат Людмила Петкова, Мария Беломорова и Борис Михайлов.

Людмила Петкова понастоящем е заместник-министър на финансите. Постът е заемала и в периода юни 2013 г. -август 2014 г. и септември – декември 2021 г.. Петкова е била председател на надзора на Здравната каса между юни 2013 г. и август 2014 г., а между октомври 2021 г. – януари 2022 г. – негов член.

Мария Беломорова е дългогодишен служител в системата на здравеопазването. Към момента е директор на Дирекция „Бюджет и финанси“ в Министерството на здравеопазването.  Ръководила е финансови звена и в НЗОК, и във Военномедицинска академия. От 2018 г. до май 2021 г. е член на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт, а от май 2021 г. до януари 2022 г. – член на Надзорния съвет на НЗОК.

Борис Михайлов е настоящият изпълнителен директор на Националната агенция за приходите. В периода юни 2021 г. – март 2022 г. е изпълнителен директор на Държавен фонд ,,Земеделие“. Заемал е различни длъжности в Министерство на финансите и в данъчната администрация.

Четете още

Избор на редактора