Чистка в КЗП. Нарушена ли е Конституцията?

Правителството прие решение, с което освобождава Иван Френкев като председател на Комисията за защита на потребителите, както и членовете на Комисията – Велина Николова и Николай Мравов.

Със същото правителствено решение за председател е определен Стоил Алипиев, а за членове Ангел Джалев и Константин Арабаджиев, съобщиха от правителствената пресслужба.

Служебното правителство на президента Румен Радев извърши поредното безпрецедентно нарушение на законодателството, като без никакви законови причини прекрати мандата на всички членове на Комисията за защита на потребителите. Това се казва в изявление на Комисията за защита на потребителите.

„Смяната от служебно правителство на законно избран от редовен кабинет с петгодишен мандат орган е безпрецедентен акт в европейската практика. Това е груба намеса в независимостта на контролните органи. Още повече, че през последната година комисията показа конкретни резултати в дейността си за защита на потребителите като се превърна в една от най-видимите институции в държавата“, заявяват от КЗП.

„За пореден път правителството, начело с Гълъб Донев, взема решение, което надхвърля правомощията на служебен кабинет съгласно Конституцията. Ще търсим правата си по съдебен път и ще сезираме европейските институции“, допълват те.

Четете още

Избор на редактора