Шахът в Англия с финансова инжекция от правителството

Шахът в Англия получава огромен финансов тласък, за който се казва, че е „потенциално трансформиращ“ за нация, в която шахът се бори да привлече внимание от години.

„Великото възраждане на британския шах“ може да започне този месец, тъй като министър-председателят на Обединеното кралство Риши Сунак е готов да обяви финансиране от £500 000 за Английската шахматна федерация (ECF), 100 нови маси за шах в обществени паркове и планове за разширяване играта в училищата, съобщи Bloomberg.

Новината прави заглавия в Обединеното кралство, тъй като това ще бъде първият път, когато правителството заделя финансиране за своите национални отбори. За разлика от много други страни, шахът не е признат за спорт в Обединеното кралство и няма достъп до финансовите ресурси на Sport England.

Ключова фигура зад тласъка е  Малкълм Пейн , който е известен като „Мистър Шах“ в Обединеното кралство за своите три десетилетия като организатор, автор, журналист, треньор и предприемач.

„От 25 години се опитвам да осигуря държавна подкрепа за шаха и в идеалния случай той да бъде признат като спорт, какъвто е в много други страни“, каза той пред Chess.com.

Една от най-големите нации в Европа има само четирима гросмайстори с рейтинг над 2600 и нито един от тях не е на възраст под 30 години.

Четете още

Избор на редактора