Шведска мода заля света – бягай и събирай боклук

ИКЕА, Пипи, Емил, АББА – шведският културен експорт е пребогат. Северната страна пак е източник на нова тенденция, която обхваща останалата част от света почти със скоростта на пожар.

В нея има точно толкова от шведския дух, колкото обещава името ѝ – плога, откъдето идва и по-популярното в останалия свят плогинг.

Новото понятие е съчетание от шведските думи за събирам и тичам – plocka и jogga и вече се е превърнало в цяло движение, чиято цел е хората да събират боклука, който виждат по пътя си, докато тичат за здраве.

Звучи изключително просто, рационално и доста шведско, съчетава опазването на околната среда с поддържането форма и има небивал успех. Смята се, че вече 2 млн. души в 100 страни по света практикуват плогинг всеки ден. Дори има организирани световни плог събития, които са събирали по над 3 млн. души.

Макар под плогинг да се разбира събирането на отпадъци докато тичаш, движението обединява всяка физическа активност, съчетана с вдигане на боклука, покрай който човек минава – ходене, каране на колело, преходи в планината, дори каране на ски или кану.

Плогърите, естествено, трябва да са снабдени и с торбичка, в която да събират намереното, добре е да имат и ръкавици.

Има сайт, посветен на тази дейност – plogga.se, който търси и организира съмишленици. В Исландия лично президентът практикува тичане със събиране на боклук, а в Индия плогингът е обявен за фитнес тренд на годината.

В Италия са проведени веч два шампионата, като само на първия са събрани близо 800 кг боклук. Към движението се присъединява и смятаният за най-добър планински бегач в днешно време Килиан Жорнет.

Четете още

Избор на редактора