Швейцария отхвърли въвеждането на трети пол в регистрите

Швейцарското правителство отхвърли днес идеята за въвеждане на опция „трети пол“ или „без пол“ в гражданските си регистри, предаде Асошиейтед прес.

В отговор на две предложения на парламента Федералният съвет (правителството) излезе със становище, че „швейцарското общество все още не е готово да приеме бинарния модел на половете“. „Засега няма предпоставки за въвеждане на трети пол и единодушно обществено желание за вписването му в гражданските регистри“, обясни решението си правителството. То обясни, че въвеждането на подобна опция се нуждае от „многобройни“ промени в швейцарската конституция и законите на национално ниво, както и в нормативните уредби на 26-те кантона.

В момента вариантите за отбелязване на пол в регистрите са „мъж“ или „жена“, без друга опция.

Правителството посочи също, че в доклад на националната комисия по етика от 2020 г. се подчертава, че подходящият момент за промяна още не дошъл.

Швейцарската политическа система дава възможност за произвеждане на референдуми по различни теми, а сегашният коалиционен кабинет включва четири партии от целия политически спектър – от леви до крайно десни формации.

С това свое решение Швейцария заема различна позиция от съседните си държави. През 2018 г. германското правителство одобри опцията за „трети пол“ в официални документи, която позволява на гражданите да избират варианта „различен“. Преди тази стъпка страната вече беше приела възможността полето за попълване на пола да се оставя празно. По този начин Германия се съобрази с решението на Върховния съд на страната, взето година по-рано, с което гражданите получиха право да фигурират в регистрите без посочване на мъжки или женски пол. Отсъждането беше по дело, заведено от интерсексуално лице, а след него германските власти трябваше да изберат дали да създадат категория трети пол или да премахнат изцяло посочването на пола.

Федерален съд в съседна Австрия реши през 2018 г., че на желаещите трябва да бъде позволено да се регистрират като нещо различно от мъж или жена.  Страната не се наложи да променя законодателството си, тъй като и преди това нямаше конкретно изискване да се посочва единствено мъжки или женски пол.

Четете още

Избор на редактора