Швейцарки съдят властта за климата. Зачестили им горещите вълни

Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) разглежда своето първо дело във връзка с климата. Хиляди швейцарски пенсионерки твърдят, че човешките им права са били нарушени заради недостатъчни действия на швейцарското правителство по отношение на климатичните промени, предаде Ройтерс.

Делото, заведено от организацията „Грийнпийс“ от името на жените, ще се гледа утре в Голямата камара на съда в Страсбург. Това е кулминацията на шестгодишна правна битка, след като делото беше отхвърляно два пъти от швейцарски съдилища.

Според адвокатите заради своята възраст и пол жените попадат в една от категориите, които са най-силно застрашени от смъртност, свързана с температурите.

Те също така се позовават на мнението на експертната група, че горещите вълни зачестяват заради климатичните промени.

Според документите около 30 процента от свързаните с горещо време смъртни случаи в Швейцария могат да се отдадат на климатичните промени в последните години.

Адвокатите твърдят, че целите на Швейцария, която се стреми да намали парниковите емисии наполовина до 2030 г. и да постигне нулево ниво до 2050 г., са „печално недостатъчни“.

Четете още

Избор на редактора