„Булгаргаз“ ни продава по-скъп газ от посредник, твърди Иванов

„Булгаргаз“ е закупил отново руски газ, но след посредник и ни го препродава с 20 евро по-висока цена, това може да се докаже с документ. Това съобщи пред БНТ председателят на КЕВР Иван Иванов.

Не сме получили никакви документи за разтоварване на 7 танкера с втечнен газ, посочени от Кирил Петков. „За исканото увеличение с 60% на цената на газа, в последните 3 седмици ние не можем да реагираме реактивно на това, нямаме възможности. Но е крайно необходимо, за да може българските потребители да са спокойни, да се вземат три мерки. Първо, трябваше още от 31 март, когато излезе указът на Путин, Булгаргаз и правителството чрез енергийния министър да започнат разговори за търсене на възможност за дългосрочен договор за природен газ. Дългосрочният договор трябваше да е подготвен досега и бяха пропилени 4 месеца. Втора мярка е до края септември да стане пускането в експлоатация на интерконектора Комотини – Стара Загора, каза Иванов. Там има подписан акт 14, предстои подписването на акт 15 и 16. Ако се пусне по-бързо това ще намали цената на газа за потребителите.

По същото време пред Нова тв председателят на Съвета на директорите на „Булгаргаз“ Иван Топчийски заяви пред Нова „Все още има отворена врата за „Газпром“. Той посочи, че въпреки че в момента няма доставки от „Газпром“, разговори текат.

„Не е ясно как ще се развият тези разговори, но има вариант доставките да бъдат възобновени. Става дума за договора, който имаме до края на годината. Хипотетично е възможно от „Газпром“ да променят условията си. Ние не затваряме страницата, стига да има гаранции, че няма да има рискове за „Булгаргаз“ при промяна на условията“, посочи Топчийски.

Шефът на „Булгаргаз“ коментира и исканото от компанията шоково поскъпване на цената на газа с 60%.

Експертът заяви, че за по-ниска цена на договорения втечнен природен газ може да се говори при дългосрочни сделки и договори.

„Поисканото увеличаване на цената на газа с 60% за август вече е внесено. Цифрата е фрапираща и висока. Единствената може би добра новина е, че това се случва в месец август, който исторически е с най-ниско потребление преди отоплителния сезон“, каза Иван Топчийски.

Той анализира, че в момента страната ни е във втора вълна на газовата криза след февруари-март, когато избухна войната в Украйна. „Заради по-ниските доставки по „Северен поток” цените се вдигнаха. Надяваме се малко да се успокои ситуацията и са предприети стъпки – така че фокусът наистина е в отоплителния сезон“, поясни шефът на „Булгаргаз“.

Експертът взе отношение и по въпроса с офертата за танкерите с втечнен газ, получена от кабинета „Петков”. Иван Топчийски подчерта, че тази оферта е приета под условие.

„Трябва да се осигури инфраструктурата за седемте карга. Възможно е това да се направи – единият от слотовете за октомври е осигурен – каза шефът на „Булгаргаз“. – Ние работим по тези за ноември и декември. Проблемът е наистина за последните два месеца, тъй като слотовете за последните два месеца на годината са кът. Защото те се продават година по-рано и са препродадени”.

 

Четете още

Избор на редактора