Шок с тока за бизнеса – 1400 лв. за мегаватчас. Добре, че са компенсациите

Електроенергията за българската индустрия е достигнала рекордните 697 евро за мегаватчас. Това показват борсовите данни за цените за понеделник. Скокът е с близо 55%. В някои часове цената на тока у нас е достигала 1700 лв/мвтч.

Най-скъп е токът в Австрия – 764 евро, Словения – 748 евро и Хърватия – 743 евро, а на нивото на цените за България са тези в Гърция и Италия. Най-евтино на борсата се търгува електроенергията в Швеция, Испания и Португалия.

Растежът на цените започна още миналата седмица, след като от “Газпром” обявиха тридневно спиране на доставките на газ по тръбопровода “Северен поток 1”. Миналата седмица цените минаха 1000 лв. за мегаватчас, в сряда мегаватчас базова енергия струваше 1205,54 лв., а в четвъртък – 1116,56 лв.

Експерти прогнозират ново покачване на електроенергията през следващите седмици.

Българският бизнес успява да работи, без да е обременен от рекордните цени на тока в момента, тъй като в последните дни на парламента депутатите приеха схема за компенсиране на цените и на практика поставиха таван от 250 лв. за мегаватчас, припомня сайтът economic.bg. Всичко над тази сума се поема от държавата, която финансира схемата с рекордния си износ на електроенергия.

Четете още

Избор на редактора