Шолц: Подкрепяме категорично България за Шенген

Подкрепяме изрично България и Румъния да станат пълноправни членове на Шенген. Германия ще се застъпва и занапред пред партньорите от Европейския съюз за това. Това заяви германският канцлер Олаф Шолц след срещата си с българския премиер Николай Денков, проведена днес между двамата в Берлин.

„Наблюдаваме с голям интерес реформите в съдебната система в България, защото правовата държава е едно от най-важните достижения в Европейския съюз“, заяви още Шолц след разговорите.

По думите му България и Германия са надеждни партньори, съюзници и приятели.

Защита на границите

„Имахме възможност да обсъдим някои от най-горещите теми, да си сверим часовниците, за да видим какви решения бихме могли да предложим, които да бъдат полезни за всички“, отбеляза от своя страна премиерът Николай Денков.

Той подчерта, че един от важните въпроси, обсъждани между двамата, е защитата на границите.

„Заедно с канцлера сме единодушни, че трябва да се сложи изключителен фокус върху защитата на външните граници и да се помогне на държавите, които са под най-голям натиск. Ако не успеем да задържим този приток на мигранти на ниско ниво, всички възможни варианти за преразпределение няма да решат въпроса, просто ще го отлагат“, смята министър-председателят.

Според премиера мерките и усилията от българска страна срещу трафика на нелегални мигранти вече дават резултат, като доказателство за това са и хванатите нелегални мигранти на територията на страната спрямо предишни периоди. Денков увери, че българската граница се укрепва технически с нови средства, сред които камери, дронове и нови високопроходими автомобили.

„Отворени сме за всякакво сътрудничество за защита на нашите граници“, каза още Денков.

Западните Балкани 

„Говорихме за Западните Балкани и за това, че те трябва да бъдат интегрирани като пълноправни европейски държави. Това има своите специфични трудности, но трябва да работим заедно с тях, за да могат и те успешно да намерят своето бъдеще в Европа“, отбеляза още Николай Денков.

На въпрос от журналисти, свързан с европейската интеграция на Република Северна Македония, германският канцлер Олаф Шолц изрази надежда това да се случва „в тясно сътрудничество с България“.

В рамките на срещата им днес Олаф Шолц и Николай Денков, освен темите, свързани с Шенген и Западните Балкани, са обсъдили още войната в Украйна и предстоящите разговори на най-високо ниво в Гранада.

В испанския град Гранада на 5 октомври премиерът Денков ще участва в Третата среща на Европейската политическа общност. Форумът ще събере заедно лидери от целия континент, които ще обсъдят начините Европа да стане по-устойчива, просперираща и геостратегически значима.

На следващия ден, петък, министър-председателят акад. Николай Денков ще участва в неформалното заседание на Европейския съвет. Лидерите от Европейския съюз (ЕС) ще започнат дискусии относно приоритетите за следващите години. Тези обсъждания ще спомогнат за изготвянето на стратегическа програма — петгодишен план за политиките, който да зададе общи политически насоки и указания за ЕС.

Четете още

Избор на редактора