Шон Пен представи филма си за началото на войната в Украйна

Документалният филм „Суперсила“ на Шон Пен, който беше представен на Берлинале, показва Володимир Зеленски в момента на руското нашествие, съобщи Ройтерс.

Късно вечерта на 24 февруари 2022 г., само около 15 часа след като Русия започва нашествието си в Украйна, президентът Володимир Зеленски намира време, за да приеме американския актьор и режисьор Шон Пен. В стая без прозорци, Зеленски разсъждава за мотивите на Владимир Путин за инвазията.

„Той иска да бъдем мъртви“, казва Зеленски за руския президент в централната сцена на филма „Суперсила“, чиято премиера беше в петък вечерта на Берлинале. „Той мрази Украйна. Той ни мрази.“

Филмът, режисиран от Пен и Арън Кауфман, започва месеци преди инвазията, като Пен е заинтригуван от прехода на колегата актьор от снимачната площадка до президентския пост. Руското нападение драматично променя замисъла, превръщайки Пен в страстен защитник на каузата на Украйна.

Срещу руското нашествие Украйна „се бори от името на всички нас“, каза Шон Пен пред публиката на премиерата.

Във филма Пен и Кауфман призовават Съединените щати да въоръжат Украйна и по този начин ясно показват, че решението на Зеленски да ги приеме още през първия ден на нашествието е умел ход в информационната война в Украйна.

„Ако не спечелим днес, тогава американците ще водят войни след няколко години“, казва Зеленски на Пен в едно от следващите интервюта и предупреждава, че украинската загуба ще има още по-сериозни последици извън страната.

Почти една година след инвазията войските на Путин все още са в Украйна, засилвайки нападенията в източната част на страната. Москва нарича случващото се „специална военна операция“. В нея са загинали хиляди и милиони са бежанци.

Камерата приближава зрителя неудобно до смъртта и кръвта, оставени от отстъпващите руски войници и откровено показва, че правеното от холивудската звезда има граници.

„Мога ли да бъда откровен?“, чува се да казва един миньор. „Ти си Шон Пен. Никой няма да бъде отговорен за това, че ще умреш на фронтовата линия.“

Четете още

Избор на редактора