Шпигел: Ще даде ли Китай на Русия дронове камикадзе?

На Мюнхенската конференция по сигурността миналия уикенд американският държавен секретар Антъни Блинкен се отказа от обичайните дипломатически любезности, когато докладва за срещата си с високопоставен китайски представител на външната политика Уанг И.

„Много сме загрижени, че Китай обмисля да предостави смъртоносна подкрепа на Русия в нейната агресия срещу Украйна“, каза Блинкен пред американския телевизионен оператор NBC. „И това би имало сериозни последици и за нашите отношения.“

Китай реагира бързо, като говорител на външното министерство обвини Блинкен в разпространение на дезинформация. Но информацията, получена от Шпигел, показва, че планираното сътрудничество между Пекин и Москва отива дори по-далеч, отколкото Блинкен го представя.

Според тази информация руската армия е ангажирана в преговори с китайския производител на дронове Xi’an Bingo Intelligent Aviation Technology за масовото производство на дронове камикадзе за Русия. Разкритията създават нова неотложност в дебата относно възможната китайска военна подкрепа за Русия.

Съобщава се, чеBingo се е съгласил да произведе и тества 100 прототипа на дронове ZT-180, преди да ги достави на руското министерство на отбраната до април 2023 г. Военни експерти смятат, че ZT-180 е способен да носи бойна глава от 35 до 50 килограма.

Източници смятат, че дизайнът на безпилотния летателен апарат може да бъде подобен на този на иранския дрон камикадзе Shaheed 136. Руската армия е разположила стотици от тях в атаките си срещу Украйна, където са използвали иранските дронове, за да атакуват жилищни сгради, електроцентрали и топлофикационни съоръжения, което често води до цивилни жертви.

Съобщава се, че в следваща стъпка Bingo планира да достави компоненти и ноу-хау на Русия, така че страната да може сама да произвежда около 100 дрона на месец.

Китай очевидно вече е имал планове миналата година да предостави на руската армия много по-съществена подкрепа от досегашата. Според информация, получена от Шпигел, компании под контрола на Китайската народноосвободителна армия са планирали да доставят резервни части за руските изтребители SU-27 и други модели.

Шпигел научи от своя репортаж, че очевидно вече са били направени планове за фалшифициране на транспортни документи, за да изглеждат частите за военните самолети като резервни части за гражданската авиация.

През януари холандската обществена телевизия NOS съобщи, че холандски микрочипове са били доставени на руската отбранителна индустрия чрез китайски компании. Според доклада анализ на украинските сили на иззети руски нападателни оръжия като ракети, хеликоптери и дронове или останки от тях показва, че микрочипове от Холандия очевидно са били инсталирани в 10 от 27 руски оръжия.

В продължение на месеци сред служителите по сигурността в шепа страни се разпространяват доклади, че китайски компании са предоставяли сателитни изображения на бойни зони в Украйна на руската страна. В отговор правителството на САЩ наскоро постави китайската сателитна компания Changsha Tianyi Space Science and Technology Institute в своя списък със санкции. Вашингтон твърди, че изображенията на компанията са получени от Wagner Group – руската частна наемна единица, известна със своята бруталност – за да позволи „бойни операции в Украйна“.

Правителството в Берлин също разполага с информация, която предполага, че Китай също доставя налични в търговската мрежа дронове на руски клиенти, които могат да се използват и за разузнавателни цели като част от войната в Украйна. Военни служители наричат ​​тези устройства с двойна употреба, тъй като те са от полза както за граждански, така и за военни приложения.

Според информация, получена от Шпигел, дроновете се доставят на руските сили от контролирани от Китай компании за внос и износ през Обединените арабски емирства. Хората, запознати с анализите на тези сделки, казват, че съществуват доказателства, които показват, че руските сили всъщност са разположили такива дронове, за да водят разузнаване по фронта в Украйна.

Това може да е една от причините както германският канцлер Олаф Шолц, така и външният министър Аналена Бербок да обсъдят въпроса за възможна военна подкрепа от Пекин за Москва в разговори с Уанг на Мюнхенската конференция по сигурността. „Казах ясно в последния си разговор с представители на Китай, че това не може да бъде прието“, каза канцлерът в политическото токшоу „Maybrit Illner“ на обществената телевизия ZDF.

Източници казаха на Шпигел, че Уанг реагира хладно, когато се сблъска с германците. Съобщава се, че той каза, че Китай играе по правилата.

Китайското външно министерство също отрече доставки на оръжия за Русия, без да се занимава с конкретни обвинения. „Известен факт е, че страните от НАТО, включително САЩ, са най-големият източник на оръжия за бойното поле в Украйна, но те продължават да твърдят, че Китай може да доставя оръжия на Русия“, каза говорител на външното министерство в изявление за Шпигел: „Това е познат трик, използван и разкрит скоро след избухването на кризата в Украйна. … Ние призоваваме НАТО да спре безпочвените спекулации и клевети срещу Китай по въпроса за Украйна.“

Четете още

Избор на редактора