Щетите от земетресението в Турция и Сирия минаха $100 млрд.

Щетите от катастрофалното земетресение, което удари Турция и Сирия миналия месец, се оценяват на над 100 млрд. долара само за Турция, съобщи ООН, цитирана от АФП.

„Вече е ясно, че само щетите ще възлязат на повече от 100 млрд. долара“, заяви Луиза Винтън от Програмата на ООН за развитие (ПРООН) чрез видеовръзка от Газиантеп в Турция, като добави, че разходите за възстановяване „ще бъдат в допълнение към това“.

Земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер от 6 февруари и последвалите го трусове отнеха живота на над 45 000 души в Турция и на 5000 души в съседна Сирия.

Миналата седмица Световната банка изчисли, че опустошителното земетресение, което изравни със земята цели градове, е причинило щети на стойност над 34 млрд. долара в Турция, като възстановяването вероятно ще удвои тази сума. Но Винтън заяви, че турското правителство, с подкрепата на ПРООН, Световната банка и Европейския съюз, е изчислило много по-големи щети. Макар и предварителни, „от направените до момента изчисления става ясно, че цифрата на щетите, представена от правителството и подкрепена от тримата международни партньори, ще надхвърли 100 млрд. долара“, каза тя.

След като бъде завършена, тази оценка ще бъде основа за донорска конференция за възстановяване и реконструкция в Брюксел следващата седмица.

„Разходите по възстановяването, включително усилията за изграждане на подобрена и по-екологично устойчива инфраструктура, очевидно ще надхвърлят тази сума“, каза Винтън. Досега ПРООН е „много разочарована и огорчена“ от ниското ниво на отговор на призивите за финансиране до момента. Понастоящем призивът за светкавично отпускане на 1 млрд. долара, отправен на 16 февруари, е финансиран само на 9.6% от общата сума, допълни Винтън.

Четете още

Избор на редактора