Ще арестуваме ли Путин? За Радев въпросът е безсмислен

Ще арестува ли България руския президент Владимир Путин, ако дойде у нас? Горещият въпрос стои на дневен ред, откакто Международният наказателен съд в Хага издаде заповед на задържане на Путин заради военни престъпления в Украйна.

Унгария вече произнесе, че няма да го направи, въпреки че е страна по Римския статут, тъй като не вижда правни основания по своето законодателство, което да изисква това.

На другия полюс застана Република Южна Арфика, която е домакин на срещата на върха на държавите от БРИКС. Тя предупреди Путин да не се появява на заседанието, защото ще бъде принудена да изпълни ангажиментите си.

Президентът Румен Радев, който е в Брюксел за заседанието на Европейския съвет, коментира пред журналисти темата.

„Отношенията в момента между държавите членки и Руската федерация не са такива, че да предполагат посещение на президента на РФ в България, така че въпросът е безсмислен“, отвърна Румен Радев на журналистическо питане дали властите ни ще арестуват Путин, ако се появи у нас.

Президентът нарече спекулации твърденията, че страната ни подкрепя все пак сделката за доставка на боеприпаси за Украйна. И разясни, че ние подкрепяме само общата политическа рамка по отношение на Киев, но присъединяването към общата обществена поръчка за един милион снаряда е само по желание. Нашата страна с сред десетте страни, които няма да се включат в нея, обясни Радев.

„17 държави подкрепят споразумението за осигуряване на 1 млн. 155-милиметрови снаряди за Украйна, а 10 държави не я подкрепят. България не е част от тези 17 държави, които поръчват снаряди за Украйна”, отсече Радев.

Относно помощта на ЕС за нашите селскостопански производители той коментира, че сумата от 16 млн. евро за България в никакъв случай не може да покрие щетите, които те търпят.

„По отношение на селскостопанската политика напълно разбираме необходимостта да предоставяме транспортни коридори за износ на селскостопанска продукция от Украйна към трети страни, но това не трябва да води до изкривяване на българския пазар и до увреждане на интересите на нашите производители“, каза президентът.

„Така че, ще настояваме заедно с още пет държави сумата да е много по-голяма и да съответства на щетите“, каза Радев.

Четете още

Избор на редактора