Ще върне ли Чарлз III короната на Тюдорите? Какви промени да очакват поданиците

Обединеното кралство вече има своя нов монарх. Това е крал Чарлз III. С него идват и промените. И те няма да се ограничат до няколко думи в националния химн – от „Бог да пази кралицата“ на „Бог да пази краля“.

От монетите и марките до каските на полицейските служители и дори месинговите копчета на военноморските офицери – всичко ще бъде различно при новия крал, пише „Сънди таймс“.

Някои от промените влязоха в сила незабавно: правителството на Нейно Величество стана правителство на Негово Величество, има промяна и в названията на някои  служби (например Данъчната и митническа служба на Нейно Величество), но тази промяна не беше трудна,  защото инициалите са еднакви –  HM, пояснява изданието.

Компютърните системи на министерството на отбраната отразиха промяната, въпреки това висшите офицери все още не знаят какво да правят с някои детайли на отличителните си знаци след новината за смъртта на кралицата.

Когато кралицата се възкачва на трона през 1952 г., тя заменя короната на Тюдорите с короната на Свети Едуард, която в момента е върху отличителните знаци на униформите и дори на копчета на офицерите. Ако Чарлз III реши да върне короната на Тюдорите, ще трябва да бъдат подменени хиляди нови нашивки и копчета.

Шапките на полицаите също ще се променят, включително и на 34 000 служители на столичната полиция, на които е изписано „EIIR“ , монограмът на кралицата (от Elizabeth II Regina). Засега полицията не готви промени, докато те не бъдат поискани от кабинета.

Най-видимата промяна обаче ще е при монетите и банкнотите, пише „Сънди таймс“. Сега върху монетите са изсечени пет варианта на профила на Елизабет. Най-новата монета е проектирана от Кралския монетен двор през 2015 г. Монетният двор, който сече монетите, и Банката на Англия, която поръчва банкнотите, не са определили график кога новите пари ще влязат в обръщение.

Малко вероятно е монетите и банкнотите да бъдат изтеглени поради смъртта на кралицата, защото те остават законно платежно средство. Паричните средства, носещи нейния образ, ще продължат да бъдат в обръщение с десетилетия, какъвто е бил случаят с паричните знаци на Джордж Шести, които са били валидни до 1971 г.

Проблемът с парите не е само британски, защото образът на кралицата е върху още 33 валути по света – от тези на Австралия до Белиз и Канада, припомня пък „Таймс“. По същия начин стои въпросът и с пощенските марки, които се печатат от Кралските пощи. Те скоро ще са с профила на Чарлз, но постепенната им смяна ще отнеме месеци, защото пощите имат огромен запас от нови марки с баркод. Пощенската служба все още не е започнала да отпечатва марки с изображение на новия крал, защото те трябва първо да бъдат одобрени от него.

Четете още

Избор на редактора