Ще има ли Народното събрание нов председател?

Ще има ли Народното събрание нов председател? Това ще решават днес депутатите.

Предсрочното освобождаване на Никола Минчев бе поискано от 120 народни представители от „Има такъв народ“, ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“. Мотивите – за нарушени на конституцията, правилника на парламента и възпрепятстване провеждането на парламентарен контрол!  Причина за настъпилата парламенарна криза е  отказът на Минчев да позволи публичното изслушване на министъра на външните работа в оставка  Теодора Генчовска за оповестяване на разкрития във връзка членството на Северна Македония в ЕС.

Съгласно правилника на Народното събрание, предложението се поставя на гласуване на първото заседание след деня на постъпването му, като се дава право на лицето да бъде изслушано.

Парламентарният шеф може да бъде предсрочно освободен по писмено предложение най-малко на една трета от всички народни представители, когато е налице обективна невъзможност за изпълнение на задълженията или системно превишаване на правата, и неизпълнение на задълженията.

При предсрочно освобождаване, нов избор ще се проведе до две седмици, до когато парламента се председателства от зам. председателя, излъчен от най-голямата парламентарно представена партия или коалиция, в случая  –  „Продължаваме Промяната“ . Освен възникналия вчера казус с председателя, очаква се депутатите да обсъдят актуализацията на държавния бюджет на първо четене.

„Председателят на парламента Никола Минчев скри от българите грубо погазване на българските интереси и обслужи премиера“, коментира по БНТ депутатът от ГЕРБ Костадин Ангелов. Той напомни че заради подобни нарушения са си отивали председатели на парламента като Огнян Герджиков и Стефан Савов.

„Има желания и настроения в ИТН за образуване на нова коалициа с ГЕРБ и ДПС. Няма никакво предателство по отношение на Северна Македония, ние от БСП сме гарант за това“, сподели пред БНТ зам.-председателят на парламента Кристиян Вигенин. Той смята, че Минчев е изпълнил стриктно и по правилник решенията на Народното събрание.

„Всичко започна с БНБ и хората трябва ясно да си дават сметка, че тук има просто един елемент на невъзможност на няколко души да приемат, че техните кариерни амбиции няма да бъдат приети и затова отиваме към избори. Това ще бъдат четвърти избори в рамките на 13-14 месеца, абсолютно безпрецедентно и без реална политическа причина и трябва да е ясно на хората защо се случва“, коментира Христо Иванов от ДБ

При предсрочно освобождаване, нов избор ще се проведе до две седмици, до когато парламента се председателства от зам. председателя, излъчен от най-голямата парламентарно представена партия или коалиция, в случая  –  „Продължаваме Промяната“ . Освен възникналия вчера казус с председателя, дне се очаква депутатите да обсъдят актуализацията на държавния бюджет на първо четене.

Четете още

Избор на редактора