Ще могат ли да носят бради руските войници?

Чеченският лидер Рамзан Кадиров днес разкритикува забраната руските войници да носят бради, присъединявайки се към шефа на наемниците от „Вагнер“ Евгений Пригожин в последния изблик на двамата мъже срещу ръководството на руската армия, предаде Ройтерс.

В интервю за информационния сайт РБК вчера Виктор Соболев, пенсиониран генерал-лейтенант и член на руския парламент, защити забраната на брадите, личните смартфони и таблети като „елементарна част от военната дисциплина“.

В Teлеграм Кадиров (той винаги е бил с брада) се спря на ролята на неговите войски във войната на Русия в Украйна и написа във връзка с повдигнатия въпрос: „Очевидно генерал-лейтенант Виктор Соболев има много свободно време…тъй като няма какво да прави, освен да препрочита военния кодекс за поведение“.

Кадиров нарече коментарите на Соболев „явна провокация“ и заяви, че неговите войници, предимно мюсюлмани, носят бради като част от религиозния им дълг.

Шефът на „Вагнер“ Пригожин, чийто разрив с ръководството на отбраната през последната седмица стана още по-публичен, нарече коментарите на Соболев „абсурдни“ и „архаизми от 60-те години на миналия век“.

Кадиров и Пригожин, чиито сили в Украйна действат до голяма степен автономно от висшето командване, станаха по-открити в критиките си към руското военно ръководство, след като армиите на Москва претърпяха поредица от поражения през есента, посочва Ройтерс.

Четете още

Избор на редактора