Новото мнозинство в парламента репетира за вота довечера

Новата антикоалиция ГЕРБ-СДС, ДПС, „Възраждане“ и остатъците от „Има такъв народ“ си спретна репетиция за гласуването на вота на недоверие на правителството довечера. Депутати им провалиха началото на заседанието, като не влязоха в пленарната зала.

Сутринта трябваше да се обсъжда изборът на нов председател на парламента. Доскорошният – Никола Минчев – бе свален именно от въпросната коалиция, която явно няма идея какво да прави по-нататък. Нито една от партиите дори не предложи кандидатура.

„Няма необходим брой народни представители в зала“, обяви временно изпълняващият длъжността председател на Народното събрание Мирослав Иванов и даде почивка. Регистрираните в зала депутати бяха 110.

Последваха два нови опита за кворум – също толкова неуспешни. „Новото мнозинство прие буквално призива „мафията вън“ и не влязоха в пленарната зала“, коментира иронично Настимир Ананиев от „Продължаваме Промяната“ в тази връзка.

Премиерът Кирил Петков пък има още няколко часа, за да намери необходимите поне 7 депутати, които да спасят кабинета.

„Новото управляващо мнозинство има за цел да дестабилизира политическата обстановка в страната.“ Така коментира проваленото заради липса на кворум заседание на НС зам.-председателят на парламента от квотата на „Демократична България“ ген. Атанас Атанасов. Той настоя гражданите да следят координацията на ГЕРБ-ДПС-„Възраждане“-ИТН (остатъци) в тази посока.

„Площадите показват, че мафията вече си няма държава. Гласът на гражданите е твърде силен, за да може който и да е да го заглушава. Заради това и нямаме притеснения за вота на недоверие към правителството“, заяви и депутатът от „Продължаваме Промяната“ Искрен Митев.

Ще се намерят ли 121 депутати да подкрепят правителството? Или опозицията ще успее с вота на недоверие. Отговорът ще бъде даден евентуално в 19.10 ч. 

Според Правилника за организацията и дейността на Народното събрание гласуването на вота на недоверие се провежда поне 24 часа след приключването на разискванията. Докато ГЕРБ управляваше, са правени и изключения и гласуването се е провеждало и след повече от 24 часа.

В противен случай правителството трябва да подаде оставка и правомощията му да бъдат прекратени. До избирането на нов кабинет то се превръща в “правителство в оставка”. Освен това отново се завърта политическата рулетка – президентът следва да връчи мандати за съставяне на правителство – първо на ПП, а след това на ГЕРБ-СДС. Ако те не успеят да съставят кабинет, Радев ще може сам да избере на коя политическа група да връчи третия мандат.

Тази процедурата не е ограничена в някакъв срок и може да има забавяне. Ако и третият мандат не бъде изпълнен, Радев ще разпусне Народното събрание и ще назначи служебно правителство.

В най-новата ни история не е имало успешен вот на недоверие.

Четете още

Избор на редактора