Ще стане ли легендата Джон Уилямс най-възрастният носител на „Оскар“

На 91 години композиторът Джон Уилямс, създател на музиката за филмите „Междузвездни войни“ и „Челюсти“, е напът да стане най-възрастният носител на награда „Оскар“, съобщи АФП.

Уилямс е създател на музиката към филма на Стивън Спилбърг „Семейство Фейбълман“, която е номинирана за най-добра филмова музика на предстоящите награди „Оскар“. Така Уилямс стана най-възрастният номиниран за наградите на Американската киноакадемия. При евентуално присъждане на наградата той би станал и най-възрастният носител след сценариста Джеймс Айвъри.

Това би била и шеста награда на Академията за кинематографично изкуство и наука на САЩ за маестрото.

Джон Уилямс е композирал музиката към „Индиана Джоунс“, „Спасяването на редник Райън“, „Амистад“, „Хари Потър“ и др. Той е рекордьор по брой номинации на жив артист за наградата „Оскар“ – 53. Повече номинации има само Уолт Дисни – 59. Случвало се е творби на Уилямс да си съперничат в една и съща категория.

Изглежда невероятно човек да работи толкова дълго, каза наскоро композиторът пред Ен Би Си. Джон Уилямс е известен с мащабните си неоромантични творби, повлияни от Рихард Вагнер.

Уилямс е син на перкусионист. Израства в Ню Йорк, където учи музика. Мечтата му е да бъде концертиращ пианист, но композирането се оказва неговата истинска сила.

След дебюта си във филмовия бизнес – той свири на пиано, адаптирайки за голям екран „Уестсайдска история“ на Ленард Бърнстейн, идва и първата номинация за „Оскар“ през 1967 г. за музиката към „Долината на куклите“. Първата си статуетка печели за ‘Цигулар на покрива“ през 1972 г.

Най-плодотворна се оказва работата му със Стивън Спилбърг. Уилямс композира музиката за „Шугърланд експрес“ и „Челюсти“. Истинските зъби в ‘Челюсти“ са мелодиите на Джон Уилямс, каза Спилбърг през миналата година по повод концерт в чест на 90-годишнината на маестрото. „Джон популяризира филмовата музика повече от всеки друг композитор в света.“

Уилямс е работил и с друг филмов гений – Джордж Лукас, създавайки музиката за „Междузвездни войни“.

Той е автор на мелодиите на нашия живот, каза Густаво Дудамел за Уилямс пред „Ню Йорк таймс“ през миналата година. „Слушайки неговата музика, ние преживяваме отново дадена епоха с нейния вкус и аромат.“

Джон Уилямс е автор и на музикалната тема на Олимпийските игри в Лос Анджелис през 1984 г.

Четете още

Избор на редактора