Ю Би Ес сключи сделка за купуването на „Креди сюис“

Ю Би Ес сключи сделка за закупуване на конкурентната швейцарска банка „Креди сюис“ в опит да бъде избегнато предизвикването на нови пазарни сътресения в световното банкиране, съобщиха швейцарските власти днес, предаде Ройтерс.

Швейцарската централна банка ще предостави значителна ликвидност на новата банкова структура, беше казано на пресконференция в швейцарската столица  Берн. От централния трезор заявиха, че сделката е решение за осигуряване на финансовата стабилност и защита на швейцарската икономика в условията на изключителна ситуация.

Стойността на сделката не беше уточнена веднага. Информация на „Файненшъл таймс“ по-рано я определи на повече от 2 млрд. долара.

Длъжностните лица положиха огромни усилия за спасяването на  167-годишната банка, която е сред най-големите управители на богатства в света, след жестока седмица, в която се случиха вторият и третият по големина банкови фалити в историята на САЩ.

Като една от 30-те световни банки, считани за системно важни, сделката за „Креди сюис“ може да се отрази на световните финансови пазари, посочи Ройтерс.

Преговорите през уикенда са следствие от усилията на Европа и САЩ за подкрепа на сектора след срива на американските банки.

Акциите на „Креди сюис“ загубиха една четвърт от стойността си през миналата седмицата. Банката беше принудена да използва 54 млрд. долара от централната банка за финансиране, тъй като се опитва да се възстанови от скандалите, които подкопаха доверието на инвеститорите и клиентите.

Четете още

Избор на редактора