Яйцата скъпи като „Фаберже“, гонят левче за Великден

Жестоки разкрития за темповете на инфлацията разкри проф. Мика Зайкова. Според нея яйцата са скъпи като „Фаберже“, а водата вече е златна.

„При млечните продукти положението е страшно. Производителят продава литър мляко за малко над 1 лева, а в магазините е над 3, 50 лева. При веригите разлика е стотинки. Това не ви ли намирисва на картелно споразумение“, коментира опитният финансов експерт лудостта с цените у нас.

Според нея таванът на цените не е пазарен механизъм. „С минимална заплата не можеш да платиш 40% от разходите си. Най-голям дял там е храната, водата и горивата“, поясни тя и добави, че имало спекула навсякъде.

„Храним се с яйца „Фаберже“. Не може едно яйце при производителя да бъде 30 стотинки, макар че храни кокошки и да го продаваш за над 1 лев. Кашкавалът излиза между 12 и 13 лева от производителя, а се продава за 37 лева. Няма база за сравнение“,  заяви финансистът.

Тя заяви, че цената на водата е скочила с 40 % и попита дали не е златна. Поскъпване има при транспорта, лекарствата и за основните услуги.

Храните в една от големите вериги за хранителни продукти тотално полудяха. Жена е заснела последната „промоция“ – 10 яйца за 7,19 лева, съобщава „Флагман“. Това означава, че едното яйце, може би от щастлива кокошка, струва 0,72 стотинки.

Само допреди няколко месеца те се продаваха за по 20-22 стотинки. Това засилва опасенията докъде ще стигнат цените за Великден – ще стигнат лев.

„Спрете да купувате за две седмици. Нека да изхвърлят продукцията и сами ще свалят цените“, призовават потребители, давайки пример с Хърватия, където клиентите направиха точно това – близо месец вземаха само крайно необходимите хранителни продукти и оставиха тонове стоки по щандовете да залежават и да се развалят.

„Какви са тези яйца. Колко щастливи ще са тези кокошки. Да не са хранени със злато“, пишат трети.

Във Великобритания 12 яйца струват 2,3 паунда – около 5 лева – двойно по-евтино, отколкото в България. В британския Лидл 15 яйца се продават за 1,79 паунда, а в Испания 24 яйца за 3,64 евро. В Германия 10 яйца струват 1,99 евро.

Четете още

Избор на редактора