Ямбол е „Кукерландия“: днес и утре е кулминацията

Ямбол е „Кукерландия“ – днес и утре е кулминацията на 24-ия Международен маскараден фестивал. В градския парк се провеждат състезателните дефилета на 51 групи с над 1000 участници от цялата страна.

Кукери, сурвакари, камилари, мечкари и всякакви персонажи от народната маскарадна обредност показват богатството и опазването на българските традиции. Маскарадните групи от чужбина се представят извън конкурсната програма. Сред тях е и гостуващата за първи път група с мечи кожи от Северна Румъния, както и фолклорни групи от Турция.

Председател на журито е етнологът проф. д-р Николай Ников, а членове са хореографът проф. д-р Антон Андонов, гл. ас. д-р Иглика Мишкова от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, художественият ръководител и хореограф на Фолклорен ансамбъл „Тунджа“ Петър Димитров и етнографът Станислава Минева от Регионалния исторически музей в Ямбол.

Кукерите не гонят злите сили, а събуждат земята за плодородие, каза за БТА председателят на журито проф. д-р Николай Ников. Кукерската обредност е мъжки пролетен обичай със заораване и засяване на нивата. Категорично не се допускат жени да участват в ритуала, защото и в лазарските групи мъже не играят, допълни проф. Ников. Той подчерта, че това е и основният критерий за оценяване на групите.

„Няма как в един мъжки обичай да влязат жени, това просто е кощунство. Участието на деца също не е допустимо. Смисълът на кукерските игри е оплождането. Децата могат да присъстват, но не и да играят“, посочи и хореографът Петър Димитров.

Част от фестивала е и Националния празник „Кукериада Тунджа – Долината на кукерите“. Той се провежда на изнесени сцени в селата на община Тунджа край Ямбол, където са съхранени автентичните традиции.

Алеите в парка на Ямбол и част от централната пешеходна зона са превърнати в улици на занаятите и всякакви кулинарни изкушения. Утре се очаква кулинарното шоу на Ути Бъчваров „Свинско с винско по кукерски“.

Четете още

Избор на редактора