Янис победи Леброн в шоуто на Мача на звездите в НБА

Отборът с капитан Янис Адетокунбо спечели 72-рото издание на “Мача на звездите” в НБА, след като се наложи със 184:175 над тима, предвождан от ЛеБрон Джеймс. Шоуто се проведе в зала “Вивинт Арена” в Солт Лейк Сити и предложи истинско зрелище.

За MVP беше избран Джейсън Тейтъм, който отбеляза рекордните в историята на двубоя 55 точки. Лидерът на Бостън Селтикс добави към статистиката си 10 борби и 6 асистенции.

Отборът на ЛеБрон Джеймс загуби звездния сблъсък за първи път, откакто той се провежда в новия формат, а Янис записа първа победа като капитан. Гръцкият национал престоя на паркета едва няколко секунди заради контузията в дясната си китка.

Той откри резултата със забивка, след което излезе от игра. ЛеБрон пък получи травма при опит за чадър в края на първото полувреме и завърши с 13 точки.

Стартовите състави бяха определени по любопитен начин, като двамата капитани сами избраха съотборниците си на принципа на уличните игри. ЛеБрон посочи за титуляри в своя тим Лука Дончич, Джоел Ембийд, Кайри Ървинг и Никола Йокич, а Янис допълни петицата си с Лаури Марканен, Донован Мичъл, Джа Морант и Джейсън Тейтъм.

Забавен момент в своебразния драфт беше грешката на Адетокунбо, който опита да избере Джа Морант като резерва в отбора си, макар той да беше селектиран сред титулярите.

Двата отбора генерираха парична награда от 750 000 долара, която ще бъде дадена за благотворителност. Според регламента, водачът след първите три четвърти трябваше да вкара още 24 точки в последните 12 минути, за да стигне до победата. Отборът на Янис влезе в заключителния период с аванс от 17 точки – 158:141, като го загуби с 26:34, но въпреки това взе крайния успех.

Тейтъм вкара 17 точки до почивката, а в третата част наниза цели 27. Звездата на Бостън реализира 22 от общо 31 стрелби, включително 10 тройки от 18 опита.

По този начин той прати в историята досегашния рекорд за най-много точки в „Мача на звездите“, който принадлежеше на Антъни Дейвис (53 точки през 2017 г.).

„Много исках да спечеля приза за MVP. Не мислех, че мога да вкарам 55 точки. Това е черешката на тортата“, призна Тейтъм, след като получи наградата на името на легендата Коби Брайънт.

Първата част завърши при равенство – 46:46, след което отборът на Янис натрупа преднина. Кошът, който сложи точка на дувбоя, беше дело на Деймиън Лилард.

За победителите се отличи и Донован Мичъл с 40 точки и 10 асистенции, а Джейлън Браун беше над всички в тима на ЛеБрон Джеймс с 35 точки и 14 борби.

Четете още

Избор на редактора