23.8 C
София
понеделник, 26 септември, 2022

Цигарите – на старите цени, 0% ДДС за хляба, газа и парното

Комисията за бюджет и финанси запази цените на цигарите, като реши да не увеличава акциза на тютюневите изделия, но не намали ДДС-то върху олиото и зеленчуците на второ четене днес.

Бюджетната комисия остави нулева ставка вместо стандартните 20% ДДС само за парно, газ и хляб. Депутатите не подкрепиха нито едно от останалите над 20
предложения за диференцирани ДДС ставки – за плодове и зеленчуци, слънчогледово олио, брашно, мляко, месо и храни от първа необходимост.

Отхвърлено бе и искането на ГЕРБ намалената ставка на ресторантьорските и кетъринг услуги да продължи до догодина.

Комисията предлага да се облагат по-леко до края на тази година само доставките на книги, туристически услуги, използване на спортни съоръжения, бебешки пелени и детски храни.

Депутатите единодушно гласуваха и се обединиха около решението ДДС за хляба да бъде 0% и одобриха и по-ниските акцизни и ДДС ставки при енергоносителите като мярка срещу високите им цени.

За диференцирането на ставката имаше различни предложения от ГЕРБ и от “Възраждане”. Вицепремиерът и министър на финансите в оставка Асен Василев предупреди, че загубите за хазната ще бъдат сериозни, а ефектът – съмнителен.
Основния спор е с колко да бъде увеличена приходната част на бюджета, за да покрие предвидените харчове и антикризисни мерки.

“Лишавате приходната част от бюджета от близо 100 млн. акцизи от тютюна, а увеличавате приходната част, без никакви сериозни очаквания откъде ще дойдат приходите”, контрира министърът на финансите Асен Василев дебатите за драстично увеличение на приходната част на бюджета, като предложенията варираха от 760 000 предложени от ГЕРБ като реалистично увеличение през 900 хил. лв., поискани от ДПС, до над 1 млн. лв.

В актуализацията на бюджета е заложено покачване на лимита на новия държавен дълг до 10,3 млрд. лв. Финансовата рамка е изчислена при инфлация от 11.9% и икономически растеж от 2.9%.

Днес депутатите гласуват текст по текст всичките 60 предложение към бюджетната рамка с намерение актуализирания бюджет да влезе в пленарна зала за окончателно гласуване още утре на извънредно заседание. С нея трябва да бъде осигурен трансферът за увеличаване на пенсиите от 1 юли, както и антикризисните мерки.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини