10 000 ще пренесат олимпийския огън до Париж

Факлоносци понесоха олимпийския огън по улиците на южния френски пристанищен град Марсилия в четвъртък, ден след пристигането му на величествен тримачтов кораб за церемония по посрещане, съобщава АП.

Огънят започва своето 11-седмично пътуване из страната с около 10 000 факлоносци, преминаващи през повече от 450 града до церемонията по откриването на игрите в Париж на 26 юли.

Бившият футболист Базил Боли, който игра с отбора на Марсилия през 90-те години на миналия век, даде старт на щафетата в четвъртък от базиликата Нотр Дам дьо ла Гард.

„Много съм горд, каза Боли.- Чувстваш се като на върха на света, защото с олимпийския огън има специален плам. … Това е символът на спорта!“

След това беше реда на баскетболиста Тони Паркър. На близкия претъпкан плаж аплодираха факлоносците, докато огънят преминаваше оттам.

Шампион по фехтовка, скейтбордист, готвач със звезда Мишлен и комик също бяха избрани да носят огъня.

„Нека направим едно фантастично празненство , каза Тони Естанге, президент на организационния комитет на Олимпийските игри в Париж. – Игрите се завръщат у нас. … Нека споделим този фантастичен момент на празнуване с милиони хора в страната.”

Участниците трябва да тичат през целия ден покрай забележителности в града, за да пренесат факела на покрива на прочутия Stade Velodrome, дом на страстните футболни фенове на Марсилия.

Един от факелоносците е украинската гимнастичка Мария Височанска, която спечели два златни медала от Европейското първенство през 2020 г. и участва на Олимпийските игри в Токио.

Четете още

Избор на редактора