100 лева за Великден само за най-бедните пенсионери

Депутатите гласуваха сто лева великденска добавка за пенсионерите с пенсии под линията на бедност с приетия на второ четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 година.

Депутатите отхвърлиха предложението на „БСП за България“ всички пенсионери да получат по петдесет лева за великденските празници. Депутатите гласуваха предложението на левицата отделно. Предложението беше отхвърлено с 42 гласа „за“, 44 – „против“ и 89 – „въздържал се“. Георги Свиленски предложи прегласуване, като коментира, че „трябва да е ясно лицемерното отношение към българските пенсионери“. След повторното гласуване предложението всички пенсионери да получат по 50 лв. добавка за Великден бе отхвърлено с 44 гласа „за“, 32 – „против“ и 101 – „въздържал се“.

Депутатите записаха в Закона за бюджета за месец април 2024 г. да се изплаща еднократна сума в размер на 100 лв. на пенсионерите, на които пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април 2024 г., е в размер до 526 лв. включително. Предложението бе гласувано със 138 гласа „за“ и 42 – „въздържал се“. Според приетите текстове законът влиза в сила от 1 април.

Националният осигурителен институт (НОИ) ще започне изплащането на приетите от Народното събрание великденски добавки в размер на 100 лева от 26 април. Това съобщиха от пресцентъра на осигурителния институт.

Тогава ще са налични преводите по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път. В ход е комуникация на института с „Български пощи“ ЕАД за формиране на график, по който съответните пенсионери също да получат добавките си преди празниците.

Четете още

Избор на редактора