100 фотографии на Апостол Карамитев за 100-годишнината

С документален филм и изложба с над 100 фотографии тазгодишното издание на Софийския театрален салон ще отбележи 100-годишнината от рождението на актьора Апостол Карамитев.

На 19 март от 19 часа на сцена “Апостол Карамитев” в Народния театър “Иван Вазов” ще бъде излъчен документалният филм за живота и кариерата на актьора.

Лентата “Апостол Карамитев” е създадена от сина му – Момчил Карамитев. След прожекцията ще се проведе среща с Момчил Карамитев, който е сценарист, режисьор и оператор на филма.

На следващия ден в Градската градина пред Народния театър от 17 часа ще бъде открита документалната изложба “100 години Апостол Карамитев – актьорът рицар”, която е посветена на творческата му дейност.

Върху 28 табла ще бъдат изложени над 100 фотографии и материали, които са подбрани от десетки обработени документи. Куратор е театроведът Тинка Николова. Изложбата може да бъде разгледана до 1 април.

Апостол Карамитев прави своя дебют в киното през 1951 г. със силно отрицателна роля във филма “Утро над родината”. Най-силната му драматична роля е във филма на Методи Андонов “Бялата стая”. За нея Карамитев получава наградата за най-добра мъжка роля на кинофестивала “Златна роза” във Варна през 1968 г. Последната му роля е на Йоан Асен в “Сватбите на Йоан Асен”.

Още по темата

Избор на редактора