22.8 C
София
сряда, 28 септември, 2022

Вдигат докторантската стипендия на 1000 лв.

Стипендията на редовните докторанти се увеличава на 1000 лв. със задна дата от 1 юли т.г. За тази цел в актуализацията на държавния бюджет са предвидени 5 244 млн. лв.

Те ще бъдат разпределени сред 35 държавни висши училища, Българската академия на науките, Военномедицинска и Селскостопанска академия, Националните центрове по заразни и паразитни болести и по опазване на общественото здраве, Националния институт по метеорология и хидрология. С приемането на бюджета за 2022 г. от 1 април докторантската стипендия се повиши с 50% от 500 на 750 лв. С приетата миналата седмица актуализация размерът й се удвоява в сравнение с началото на тази година.

С други 1 777 млн. лв. от актуализацията на бюджета ще се увеличат нормативите за в студентските общежития и столове. В резултат на това през следващата академична година наемите там ще запазят сегашните си нива, а отстъпката в студентските столове ще се повиши.

Университетите ще получат без условия 20-те милиона лева за възнаграждения, предвидени в държавния бюджет за 2022 г., които досега бяха обвързани с въвеждането на нова атестация на академичния състав

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини