1000 лева средна заплата за страната, 2300 за София

Средната работна заплата в страната прескочи 1000 лв. във всички региони, сочат данни на Института за пазарна икономика, предаде БНР.

Безапелационно София е лидер със средна заплата от 2300 лева, следвана от Варна и Пловдив.

Все още обаче има малки общини с по-ниски доходи и с реална опасност от обедняване на групи от населението.

Икономистът Адриан Николов обясни, че Серевозападът е пример за големи неравенства в доходите, а в Централния регион по-високите заплати се получават извън областните центрове.

Голямо неравенство има в Монтана, Видин, Враца, тъй като има заплатите в Козлодуй и свързаните с АЕЦ дейности са високи. „Като цяло има големи различия в рамките на самите области. Там областният център по-често е средище на услугите, докато в периферните общини и индустриалните зони е разположено производството и съответно получаваме и там големи заплати. Средногорието е един такъв традиционен лидер, в който винаги има много високи заплати“, заяви Николов.

В районите с неравенства и където средната заплата расте с по-бавни темпове, има реален риск от обедняване. Като цяло обаче инфлационните процеси все още са под контрол, коментира Адриан Николов:

„На този етап заплатите все още успяват поне през първото тримесечие – говорим за средните, да надхвърлят ръста на цените, обаче напълно възможно е това да не е валидно за всички региони на страната и съответно да видим реално обедняване в някои други части“, коментира процесите икономистът.

Четете още

Избор на редактора