102-годишен пилот от войната пак вдигна самолета

Бивш пилот от Кралските военновъздушни сили на 102-годишна възраст се издигна в небето с британски едноместен изтребител от Втората световна война „Спитфайър“, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Смята се, че Джак Хемингс – бивш командир на ескадрила от британските ВВС, е най-възрастният пилот, управлявал самолет от Втората световна война.

Неговият 20-минутен полет от летище в Южна Англия имаше за цел да събере пари за благотворителна организация, която Хемингс съосновава преди близо 80 години.

Ветеранът, който никога преди това не е летял със „Спитфайър“, сподели, че е било „абсолютно възхитително“ да седне отново на пилотското място, въпреки че по думите му полетът не е преминал съвсем гладко.

„Ако трябва да бъда честен, усещах го малко ръждясало. Не е изненадващо, че съм ръждясал“, каза той.

Джак Хемингс набираше средства за „Мишън Авиейшън Фелоушип“ (Mission Aviation Fellowship) – хуманитарна въздушна служба, за чието стартиране той помага след Втората световна война заедно с ветерана от Деня „Д“ (Десантът в Нормандия) Стюарт Кинг.

Оттогава организацията осигурява самолети, за да доставя помощ, лекарства и спешни товари на нуждаещи се страни.

Полетът отбеляза и 80-годишнината от Десанта в Нормандия и отдаде почит към Кинг, който почина през 2020 г.

Хемингс преди изпълни висш пилотаж на 100-годишния си рожден ден и събра над 40 000 британски лири (50 000 долара) за благотворителната организация.

Пилотът Бари Хюз, който придружава Джак Хемингс в самолета, сподели, че ветеранът има „естествено усет“.

„Той наистина не се нуждаеше от никакви инструкции. Джак просто пое управлението, повози ни наоколо, направи няколко завоя и основни маневри. Мисля, че той наистина се наслаждаваше на всеки един момент от полета“, каза Хюз.

Четете още

Избор на редактора