11 партии и 3 коалиции са подали документи в ЦИК

Единадесет партии и три коалиции са подали до момента своите документи в Централната избирателна комисия (ЦИК) за участие в предстоящите местни избори. Това съобщи пред журналисти Росица Матева, заместник-председател на ЦИК. Днес е първият ден, в който желаещите да участват в местния вот през октомври партии и коалиции могат да подадат документи за регистрация.

Матева обясни, че след като бъде извършена проверка на подписите и бъде установено дали те са коректни, утре ще бъдат извършени първите регистрации.

Заместник-председателят на избирателната комисия припомни, че партиите и коалициите, които желаят да участват в изборите за местна власт на 29 октомври, трябва да подадат своите документи в ЦИК до 17:00 часа на 13 септември. „ЦИК ще вземе решение, ще регистрира всички партии и коалиции, които желаят да участват в тези избори. След това на 14 септември ще изпратим тази информация на общинските избирателни комисии, които ще започнат своята работа на 9 септември“, обясни тя.

По думите на Матева след това всяка от регистрираните в ЦИК партия и коалиция трябва да се регистрира в тази общинска избирателна комисия на територията, на която желае да регистрира кандидати за кметове на общини, общински съветници и кметове на кметства, а за София, Пловдив и Варна – и кметове на райони. Срокът за това е до 18 септември, добави тя.

Четете още

Избор на редактора