11 с мераци за президент на Северна Македония

Общо 11 кандидати за президентските избори в Република Северна Македония вече са подали документи за събиране на необходимите подписи за участие в изборите, съобщи снощи в интервю за ТВ Телма председателят на Държавната избирателна комисия Александър Дащевски в края на първия ден, в който кандидат-президентите можеха да подадат заявления, че започват да събират необходимите 10 000 подписа, за да се включат в надпреварата.

Освен номинираните от политически партии Буяр Османи (ДСИ), Арбен Таравари (като кандидат на коалицията от албански опозиционни партии в страната), Биляна Ванковска (Левица), Стевчо Якимовски (ГРОМ), Максим Димитриевски (ЗНАМ), независимия кандидат Вело Марковски и Мерсиха Смайлович (Босненски демократичен съюз), които представиха публично кандидатурите си, заявления, че ще събират подписи са подали Томе Николовски, Господин Поповски, Георги Манасков и Зорица Цветковска, съобщи Дащевски, който уточни, че кандидатули могат да се заявяват до 8 март, когато е крайният срок за събиране на необходимите подписи.

В Държавната избирателна комисия в Северна Македония все още не са подадени документи от представителите на основните политически партии. На конгрес на 2 март ВМРО-ДПМНЕ ще решава официално подкрепата си за единствения кандидат, участвал в откритата им процедура за кандидат за президент – Гордана Силяновска-Давкова. На 3 март пък ще бъде конгресът на СДСМ, където почти сигурният кандидат е сегашният президент Стево Пендаровски. Двамата се срещнаха на балотаж и на предишните избори в Северна Македония през 2019 г., които Пендаровски спечели. И двамата заявиха, че освен възможността да се кандидатират с 30 подписа на депутати, които Силяновска вече има, ще се включат и в събирането на подписки, които законът в страната дава като възможност като доказателство за гражданска подкрепа на кандидатите за президент.

От днес до 8 март продължава срокът, в който кандидатите могат да събират подписи в 34-те подразделения на Държавната избирателна комисия в страната.  Според Избирателния кодекс всеки пълнолетен гражданин на Северна Македония може да даде се включи в подписката на повече от една президентска кандидатура, като подписът за потенциален кандидат не означава реален глас на изборите, уточни председателят на Държавната избирателна комисия.

Официално кампанията за президентските избори започва на 4 април. Първият тур е насрочен за 24 април, а вторият за 8 май заедно с парламентарните избори в Северна Македония.

Четете още

Избор на редактора