Камбани, тигани, пепел – 13 традиции за Нова година

На всеки 31 декември хората по света се събират, за да посрещнат Новата година, докато махат за сбогом на старата – нещо, което мнозина ще направят с радост тази година.

Партитата и фойерверките са нещо обичайно, когато часовникът отброява до полунощ, но по света има и много други традиционни начини за посрещане на Нова година.

От странните до прекрасните, тук са 13 традиции за новогодишната нощ от целия свят.

Филипините: Сервиране на 12 сферични плода

В навечерието на Нова година семействата във Филипините сервират 12 сферични плода, за които се смята, че представляват просперитет, защото са кръгли, като монети. Що се отнася до щастливото число, всеки плод представлява един месец от годината. Плодовете обикновено заемат централно място на масата по време на среднощното хранене.

Япония: 108 камбани

В полунощ на 31 декември 108 камбани бият цяла Япония. Практиката се нарича Joya-no-Kane. Броят на камбаните представлява това, което в будизма е известно като „земните желания“. Ако сте в Япония, можете да станете свидетели на биенето на камбаните по телевизията или да ги чуете по радиото.

Ирландия: Блъскащи тенджери и тигани

Докато часовникът удря полунощ по целия свят, много хора излизат по улиците, за да посрещнат Новата година с удряне на тенджери и тигани. Традицията се провежда по целия свят, от Обединеното кралство до Австралия, въпреки че се смята, че традицията произхожда от Ирландия. Твърди се, че действието прогонва злите духове и негативизма, проправяйки пътя за щастлива и позитивна година напред.

Уелс: Калениг

Въпреки че тази традиция не е особено популярна в съвременния свят, беше време, когато този уелски ритуал за раздаване на подаръци беше толкова обичан, колкото и самата Коледа. От зори до около обяд на Нова година децата ходеха от врата на врата в игра, която споделя някои прилики с трик или лакомство. Пеейки или предавайки рими на прага, те ще бъдат възнаградени с подаръци от медни монети или сладкиши. Думата калениг се отнася до ябълка или портокал, набодени на шишчета с карамфил и сушени плодове. Те ще бъдат носени от децата като символ на късмет и по-късно ще бъдат изложени в домовете на семействата им.

Армения: Разпалване на желания

Всички знаем, че трябва да си пожелаем нещо, когато часовникът удари 12 в навечерието на Нова година, но в някои части на света те не просто си намислят желание, а го консумират. По традиция, проследена в Русия, някои семейства пишат своите желания за Нова година на парчета хартия, които след това запалват и поставят в чашата си с напитка. След това е обичайно да се пие пепелта, когато часовникът удари дванадесетия си звън. Този обичай е често срещан и в Армения.

Кипър: Торта Василопита

В Кипър Нова година се посреща с торта. В гръцката православна религия 1 януари е именният ден на Свети Василий или Агиос Василиос, който е светецът, свързан с Дядо Коледа, за разлика от Свети Никола в западната традиция. И така, на първия ден от годината се сервира торта, наречена в негова чест, „василопита“, по традиция, която се спазва и в Гърция, на Балканите и в някои части от Източна Европа.

В миналото питката се е разрязвала от главата на семейството в присъствието на близки и е имала за цел да носи благословия в дома. Скрита в сладкото лакомство, което е изработено от различни теста, в зависимост от индивидуалните семейни традиции, е монета. Който получи парчето, съдържащо тази малка дрънкулка, трябва да получи късмет до края на годината.

Чехия: Рязане на ябълки

С наближаването на Нова година хората в Чешката република традиционно разрязват ябълка на две, за да предскажат как ще изглежда следващата година. Ако ядрото е заобиколено от формата на звезда, ви очаква добра и щастлива година. Ако ядрото е във формата на кръст, може да ви очакват коварни 12 месеца.

Дания: Скачане от стол

Когато часовникът удари полунощ в Дания, има традиция да се стои на стол и да се скача на пода. Като прекарате последните моменти от годината с крака на земята, датчаните вярват, че можете да влезете в Новата година свежи, оставяйки всякаква негативност и лоши емоции в току-що изминалата година.

Шотландия: Хогманей

Hogmanay е шотландската дума за последния ден от годината. Мнозина смятат, че датира от 8 век, когато викингите нахлуват в Шотландия. Тези пришълци празнували зимното слънцестоене с огромни партита с палене на огън.

Празникът също придоби известност, когато религиозните лидери прогониха Коледа от Шотландия поради религиозни разделения. Тъй като Коледа беше забранена от близо 400 години, много хора просто превърнаха Хогманай в по-големия празник.

Когато часовникът удари полунощ, хората се поздравяват с традиционни тостове като „Lang may yer lum reek“. Това на шотландски означава „дълго ще дими коминът ви“ и е пожелание за късмет.

Испания: Изяждане на 12 гроздови зърна

Минута преди полунощ в навечерието на Нова година хората в Испания традиционно изяждат 12 гроздови зърна. Смята се, че обичаят носи късмет и късмет за следващата година, както и прогонва злите духове, които може да дебнат. Яденето на грозде за Нова година също е често срещано явление в Латинска Америка и Индонезия.

Бразилия: Скачане на вълни

Ако се отправите към брега на един от многото красиви бразилски плажове по време на обратното броене до полунощ в навечерието на Нова година, вероятно ще видите много хора да газят в плитчините, подготвяйки се да навлязат в Новата година с обичая да прескачат седем вълни – едната за всеки ден от седмицата. По този начин бразилците отдават почит на Йемоджа, богинята на морето, с надеждата да влязат в нейните добри книги за следващата година. Също така е обичайно да се носят предложения като бижута и цветя, които да се оставят на брега.

Латинска Америка: Разходка с празен куфар

В Латинска Америка празнуващите с жажда за пътешествия посрещат Нова година, като носят празен куфар на разходка из квартала си. Смята се, че актът е достатъчен, за да гарантира, че предстоящата година ще бъде изпълнена с пътувания и приключения. Хората също започнаха да се състезават с празни куфари, в опит да ускорят нещата.

Четете още

Избор на редактора