12.9 C
София
понеделник, 26 септември, 2022

Новият КОВИД-19: имаш вкус, но те втриса. Идва през септември

Нова, шеста вълна на КОВИД-19 се очаква през есента. За това предупреди проф. Радка Аргирова. “Става дума за съвсем различен вариант на Омикрон. Това е нов вирусен вариант с подварианти – BА.4 и BA.5. Протича леко, но заразява”, заяви проф. Аргирова пред bTV.

Тя допълни, че симптомите на този вариант са изключително грипоподобни – много по-рядко има загуба на мирис и вкус, които бяха характерни за първите варианти в началото на пандемията от коронавирус. При новия вариант се наблюдават по-скоро втрисане, силно главоболие и силна уморяемост. “Температурата над 38 не достига”, разясни проф. Радка Аргирова.  Продължителността на боледуването обаче е по-дълго – може да стигне до 2 седмици, докато човек се възстанови.

Проф. Аргирова каза още, че – дистанция, маски, дезинфекция – тези мерки най-вероятно ще се върнат към септември или октомври.

Според вирусолога стратегията на вируса е да оживее, а за да оживее, трябва да се разпространява. Това е възможно предимно там, където няма резистентност от страна на организма.

Проф. Аргирова призова хората да се ваксинират или ако не са си nоставили втора бустерна доза, да го направят.

“Скритата заболеваемост много ме тревожи, защото някак си хората не могат да свикнат с това, че трябва да си направят поне прост антигенен тест. Така се разширява много спектърът на засегнатите”, каза още проф. Радка Аргирова. Тя допълни, че липсата на епидемични мерки допълнително спомага за разпространяването.

123 са регистрираните нови случаи на заразени с КОВИД-19 у нас, излекуваните са 101 през последното денонощие, показват данните на Единния информационен портал.

Активните случаи са 61 323, хоспитализираните са 320. От тях в интензивно отделение се намират 26 души.

За последното денонощие у нас с COVID-19 не е починал нито един човек.

68,29 процента от заразилите се през последното денонощие не са ваксинирани.

 

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини