1,4 млрд. лева получаваме от Европа до пролетта

Уверявам ви, че второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост ще стане до пролетта. Готов съм да се обзаложа, тогава ще обсъждаме въпроса кога точно ще бъде изпратено третото плащане, защото е очевидно, че третото трябва да се изпрати след второто плащане. Това заяви премиерът Николай Денков по време на блиц контрола в парламента в отговор на въпрос относно средствата по Плана за възстановяване и устойчивост.

Вторият транш по Плана за възстановяване и устойчивост е в размер на 700 млн. евро.

Планът за възстановяване трябваше да се предоговори, защото България се представяше по-добре икономически, подчерта премиерът. Той напомни, че България щеше да загуби 2,4 млрд.лв., ако правителството не се беше справило с териториалните планове, така както служебното правителство загуби 200 млн.лв. в края на 2022 г. А ние, благодарение на нашата усилена работа, успяхме да осигурим тези 2,4 млрд.лв., така че ние не сме спирали да преговаряме с Европейската комисия (ЕК) нито за ден, каза Денков. Непрекъснато сме в преговори, за да успеем да осигурим всички средства, заяви премиерът Денков.

Той припомни, че когато правителството е влязло в управлението, се е оказало, че има редица задачи, по които нищо не е било направено. Част от тях бяха по обективни причини, тъй като ставаше дума за приемане на голям брой изменения на законите, които се изискваха от Плана за възстановяване и устойчивост и при липса на редовно правителство и парламент нямаше как да бъдат приети, посочи премиерът. Той подчерта, че през последните седем месеца са приети изключително голям брой закони, чакали от години, благодарение на добрата координация между Народното събрание, партиите, които подкрепят управлението, и правителството. Това е предпоставка, за да можем да напреднем по Плана за възстановяване, заяви Денков.

През юни се оказа, че няма никакъв напредък по отношение на преговорите, свързани с промяната в енергийната система, посочи Денков. Съчетано с високите и дълбоки емоции с реформацията в енергийните региони, имаше период, в който ние не можехме да преговаряме с ЕК, докато не изчистим позициите със синдикатите, политическите сили, допълни той.

Всичко това, според Денков, вече е изпълнено, има яснота какво е постижимо и какво е възможно по отношение на енергетиката. Това е оформено в стратегията, която вече е готова във вариант, който е в режим на обществено обсъждане, съобщи премиерът. Той информира, че предстоят още едно или две решения, след което ще приключи процесът с подаването на второ искане за второ плащане, което е започнало още миналата година.

Четете още

Избор на редактора