15 см нов сняг над Банско, опасност от лавини

Около 15 сантиметра е новият сняг в Пирин над Банско, а навятият на места достига до 25-30 сантиметра, съобщава Дарик.

Има високалавинна опасност в преходния и алпийски пояси, предупреждават в понеделник специалистите от организацията Avalanche Bulgaria, която прави локални наблюдения за снежните условия над най-известния зимен курорт в България.

Решилите да се оправят към планината трябва давнимават за изтичания на огретите от слънцето склонове. С преминаването на циклона вчера нахлу силен вятър от запад-югозапад със скорост 10-12м/с и пориви до 18-20 м/с като в следствие на това се наблюдава силно навята снежна покривка по високото на изток-североизточни изложения.

Рязкото затопляне от тази нощ, което се очаква да продължи и през деня, ще помогне забързото слягане и свързване с основата, но дотогава се изизсквавнимателно придвижване и избор на маршрут, алармират планинските експерти.

В алпийския пояс се очакват снежни дъски от навят сняг на изток-североизток, както и изтичания от мокър сняг на всички изложения. „Не забравяйте, че най-близката помощ е на поне 2 часа от вас“, предупреждават още от Avalanche Bulgaria.

Четете още

Избор на редактора