1500 вещи на Фреди Меркюри на търг през септември

Китара, сценични костюми и ръкописни текстове, принадлежащи на Фреди Меркюри, ще бъдат показани на пътуваща изложба, преди да бъдат продадени на търг от Sotheby’s в Лондон по-късно тази година.

Аукционната къща ще организира едномесечна завладяваща витрина на артикулите на певеца, включително текстовете на песните We Are the Champions и Killer Queen. Това со два от най-големите хитове на британските рокери Queen, на които Меркюри беше фронтмен.

Произведенията са от Garden Lodge, частния дом на Фреди в Кенсингтън, Лондон, където са били под грижите на приятелката му Мери Остин повече от три десетилетия.

„От много години имам радостта и привилегията да живея, заобиколена от всички прекрасни неща, които Фреди толкова обичаше“, казва Остин. „Но годините минават и дойде моментът да взема трудното решение да затворя тази много специална глава в живота си.“

Остин и Меркюри бяха романтично обвързани и останаха близки приятели след разтрогването на годежа си, като Меркюри дори стана кръстник на сина на Остин Ричард. Смята се също, че тя е вдъхновението зад хитовата песен на Queen, Love of My Life .

Sotheby’s ще трансформира галерия от 1486 квадратни метра в Лондон, за да отпразнува разнообразния и еклектичен вкус на Меркюри в специално проектирани пространства, всяко от които е посветено на различен аспект от живота му.

Изложбата ще бъде открита на 4 август и ще включва повече от 1500 лични вещи от дома на Меркюри. Акценти от колекцията включват короната и наметалото на Меркюри от изкуствена кожа, червено кадифе и кристали, изработени от неговия приятел и дизайнер на костюми Даяна Моузли. Смята се, че короната е моделирана свободно по коронационната корона на Обединеното кралство, която ще бъде носена от крал Чарлз III на неговата коронация през май и е била носена от Меркюри по време на последното му турне с Queen през 1986 г.

Акценти от колекцията също ще обиколят Ню Йорк, Лос Анджелис и Хонг Конг през юни, преди откриването на изложбата. Затваряйки на 5 септември, когато щеше да бъде 77-ият рожден ден на Фриди, изложбата ще бъде последвана от шест специални търга – три вечери на живо и три онлайн търга.

Остин ще дари част от приходите на Mercury Phoenix Trust и Elton John Aids Foundation.

Четете още

Избор на редактора