16 алпийски козирози се преселиха в Кормисош

Държавното ловно стопанство „Кормисош“ възобновяват популацията на алпийския козирог. То е единственото в България, в което се отглежда стадо алпийски козирози. 16-те животни са докарани тази година от Бавария, адаптират се добре и вече чакат поколение, съобщава БНР.

Специфичният вид кози някога е обитавал територията на България и е изчезнал. Сега в Държавното ловно стопанство „Кормисош“ се опитват да възобновят популацията на алпийските козирози и така да обогатят видовото разнообразие на територията на стопанството, което обхваща 410 квадратни километра площ и се обитава от дивите животни, обясни Стефан Пелтеков – управител в ловното стопанство:

„От тази година вече има и алпийски козирог. 3 мъжки и 13 женски. Очакваме поколение в началото май, ако е късмет. Наблюдават се животните постоянно. Попрочели сме. Човекът от който ги взехме ни даде съвети относно храненето, относно това как трябва да се грижим за тях. Надявам се нещата да се случат“.

В момента козирозите обитават заградено пространство от 3 квадратни километра. Наесен се очакват още козирози от друго място, за да се осигури генетично разнообразие.

Четете още

Избор на редактора