4.3 C
София
неделя, 27 ноември, 2022

16 граничари носят вина за прегазените в Бургас полицаи

Срещу 16 служители на Гранична полиция са били образувани дисциплинарни производства и са събрани данни за действия от тяхна страна, които са довели до смъртта на двамата бургаски полицаи, премазани от автобус с мигранти на 25 август тази година. Това обяви в Бургас служебният министър на МВР Иван Демерджиев.

“Докладът от проверката на инспектората към МВР вече е изпратен в прокуратурата”, уточни вътрешният министър.

“Сред 16-те проверявани служители, за които има събрани данни за извършени престъпления, са началниците на гранична полиция Бургас и Малко Търново, както и на регионалното управление. Един от началниците вече е подал оставка, други двама са били командировани”, каза още Демерджиев.

Той изнесе още един интересен факт от разследването – полицаите са били уведомени за автобуса и пратени да го спрат, едва 3 минути преди рейсът да навлезе в кръговото кръстовище “Трапезица”, където стана трагедията. Не е ясно защо е реагирано толкова късно, след като цели 17 минути преди това автобусът е бил преследван в опит да бъде спрян.

Преди брифинга с журналисти Демерджиев се срещна със семействата на двамата полицаи и лично ги уведоми за резултатите от приключващата проверка.

Разследват се и още няколко служители на гранична полиция, които са заподозрени, че са прибирали лични вещи от заловени мигранти.

Относно украинските бежанци Демерджиев каза, че държавните бази, в които ще бъдат настанени, са с капацитет 34 хиляди места и вече са получени списъци за тях в областните дирекции на МВР.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини