1600 полицаи ще пазят реда около мача с Унгария

1600 униформени ще бъдат мобилизирани от Столична дирекция на вътрешните работи (СДВР) за опазване на реда и сигурността в София по време на организирания протест срещу Българския футболен съюз (БФС). Това обяви Иван Георгиев главен инспектор в СДВР на съвместен брифинг с представители на футболния съюз.

Протестът се организира в четвъртък в в 17 ч. в София пред Националния стадион „Васил Левски“, където от 19 ч. започва европейската квалификация между България и Унгария. Двубоят ще се играе пред празни трибуни по препоръка на УЕФА.

„Има спонтанно възникнали мероприятия, които са организирани през социалните мрежи. Преди 30, 40 минути получихме уведомление, което е подадено на столична община за провеждане на протестно мероприятие. Мястото е на улица Гурко в участък между „Христо и Евлоги Георгиеви“ и булевард „Васил Левски“. Много е възможно да се създаде огранизация на пътното движение. За да може да се осигури нормалното провеждане на футболната среща, около стадиона ще бъде обособена охранявана зона. Тя ще бъде с полицейски ленти и парапети и над тях ще бъдат наредени полицейски служители“, коментира Георгиев.

Мерките, които СДВР предприема са идентични с охраната на мачовете между „Левски“ и ЦСКА. На последното дерби на 7 октомври точно 1600 полицаи бяха ангажирани с опазване на обществения ред.

От полицията добавиха, че целта „единствено да не се опорочи провеждането на футболната среща“.

Организатори на протеста са фенове, а от МВР обявиха, че към него може да се присъединят и други граждани. Протестът е заявен в Столичната община, като освен около стадион „Васил Левски“ има и други места, включително централата на футболния съюз в Бояна.

„Молбата към тези граждани е нека да го направят мирно, както пише в Конституцията, без оръжия и спрямо тези, които са с намерние и извършват противообществена проява, ще бъде прилагана цялата строгост на закона“, добавиха от полицията.

В основата са фенове на един от двата големи столични клуба, добавиха от СДВР, но без да дадат подробности. „В 16.30 ч. техен представител е на среща с нас. Предпочитам да не казвам името му“.

Протестът се организира в социалните мрежи.

Четете още

Избор на редактора