1600 свободни места в детските градини в София. Пускат ги утре

Около 1600 нови свободни места в детските градини и ясли в София ще бъдат обявени утре – 10 август, на междинно класиране. Новината съобщи кметът на столицата Йорданка Фандъкова, докато инспектираше новата 116-а детска градина в район „Витоша“, предаде БТА.

Новите места били пазени до последно за деца със специални образователни потребности и хронични заболявания, но не били заети.

Проблемът с недостига на места в детските градини и ясли виси във визитката на градската управа на София и е от години. Той все повече и повече ескалира въпреки щедрите ежегодни обещания на общинарите, че разширяват старите забавачки и строят нови и нови.

Тази година след класиранията през пролетта, без място в детска градина и ясла са над 10 000 малчугани. Общината обаче им се „реваншира“ като обяви, че пуска 170 места в новопостроени сгради, а до края на годината ще ги закръгли на 300.

Според Фандъкова в момента в София се изграждат 25 детски градини, а ремонтът на 12 трябва да приключи до края на тази година. „Там, където кметовете работят много сериозно, както в район „Витоша“, няма забавяния, работи се в срок“, уверява за пореден път Фандъкова.

Четете още

Избор на редактора