17-годишно индийско чудо е претендент за короната

17-годишното индийско чудо Домараджу Гукеш е най-младият претендент за световната титла по шах в историята. Той ще се изправи срещу световния шампион Дин Лижен в мач за титлата в края на тази година.

С четирима играчи, борещи се за първото място във финалния кръг, вълнуващата кулминация превърна изданието през 2024 г. на Турнира на кандидатите на ФИДЕ в Торонто в един от най-непредвидимите и изпълненин с напрежение турнири на кандидати в историята.

Домараджу Гукеш не трябваше да губи срещу Хикару Накамура с черните фигури, за да си осигури поне дележ на първото място, и той се справи с предизвикателството възхитително.

Гукеш хвана Накамура неподготвен в началото, бързо постигайки равностойна позиция. Магнус Карлсен, най-високо оцененият шахматист в света, даде коментар на живо за един от стриймовете и похвали хода 11…b4 на Гукеш: „Харесва ми това, което направи Гукеш. Това е нещо, което не съм виждал досега.“

До 20-ия ход Гукеш беше спечелил пешка, но позицията в играта беше равенство. Накамура не рискува да загуби и двамата играчи логично завършиха реми.

Съдбата на турнира беше в мача между Фабиано Каруана и Ян Непомняшчи. И двамата трябаве да спечелят. Победитулят щеше да си зравни с Гукеш на първото място и да играе тайбрек за първото място.

Тази нервна партия игра накара феновете на шаха да изпита влакче от емоции. Каруана и Непомняшчи бързо се насочиха към сложна позиция, където победа, поражение или равенство бяха правдоподобни резултати.

Каруана, играейки с белите, успя да получи напълно печеливша позиция и изглеждаше, че изходът от турнира ще бъде решен от тайбрек. Американецът обаче първо позволи контраигра с 39. Bh7?! (вместо 39. Bc2 или Bf5, предлагащи на черните никакви шансове) 39…Rxg5! и след това направи грешка на 41-ия ход ( 41. Ka1 вместо 41. Ka2), позволявайки на Непомняшчи път към равенство.

Няколко хода по-късно обаче Непомнящчи върна услугата:

Неговият ход 44…Nb3 означаваше, че белите отново печелят. Вместо това Ян трябваше да играе 44…Ka6, за да запази позицията равна.

На 59-ия ход Каруана отново сгреши, оставяйки предимството му да изчезне. Непомняшчи върна услугата няколко хода по-късно и белите отново получиха печеливша позиция. Последната грешка се случи на ход 66.

Белите можеха да го завършат с 66. Qe8+ Ka6 67. Qe2+ Nd3 68. Qxh2, тъй като черните нямат перпетуум. За негово съжаление, Каруана беше този, който направи последната грешка 66. Qc6+? и след 66…Ka6 67. Re7 Qf1 отново беше равностойно, без повече шансове за белите.

Накрая, на 109-ия ход от тази мъчителна партия, играчите се съгласиха на равенство, правейки Гукеш категоричен победител в Турнира на кандидатите на ФИДЕ. В началото на пресконференцията след мача Каруана разкритикува себе си, отбелязвайки, че се чувства като идиот.

В края на турнира Гукеш коментира радостно: „Толкова съм облекчен и толкова щастлив. След тази луда игра между Непо и Фабиано бях напълно изтощен емоционално. Сега се чувствам доста добре.“

Четете още

Избор на редактора