18 г. по-късно: Бил Клинтън отново е в София

Американският президент Бил Клинтън вече е в България и снощи участва в среща със студенти в НДК. Той пристигна в страната ни по покана на главния изпълнителен директор на „Хювефарма“ Кирил Домусчиев.

Днес държавният глава, който беше начело на Белия дом два мандата – от 1993 до 2001 година, ще е домакин на Глобалната инициатива на Клинтън в София.

Клинтън отбеляза, че е бил в страната ни освен през 1999 г. и през 2005 г., когато е бил поканен да участва в конференция. Спомням си посещението си през 1999 г., имаше страхотен митинг пред храм-паметник „Александър Невски“. Имаше 30-40 хиляди души и беше невероятно, посочи Клинтън.

Тук има проблеми. Но, когато погледна назад, когато аз станах президент, имаше назряващ конфликт в Босна, където повече от 200 000 души бяха убити, имаше повече от два милиона бежанци. Тогава имаше и друг проблем – в Косово, коментира той. По думите му, в целия балкански регион е имало назряващо напрежение.

Клинтън отбеляза, че по това време е имало и проблем и в Северна Ирландия, който продължавал от 1969 г. Той посочи, че се е върнал от Белфаст преди седмица, когато е бил там за честването на 25-ата годишнина от тяхното споразумение за мир. Само 35% от мирните споразумения просъществуват повече от 10 години, отбеляза той.

Според него минаваме през период и във всеки момент на човешката история има линии, които ни разделят. Нещата се случват, защото животът не е перфектен, изтъкна той.

Има период на интензивна икономическа, социална и културна промяна на фона на глобална икономика, която е довела до бедност повече хора от преди, но същевременно е насърчила по-строги икономии, посочи Клинтън. По думите му и Брекзит е имал глобален ефект.

Още по темата

Избор на редактора