3.3 C
София
неделя, 4 декември, 2022

19 души бичувани публично в Афганистан за изневяра и кражби

Деветнайсет души са били бичувани с камшик в Афганистан за изневяра, кражби и бягство от дома си, съобщи представител на Върховния съд, цитиран от АП.

Агенцията отбелязва, че новината потвърждава намерението на талибаните да се придържат до строгото тълкуване на ислямския религиозен закон – шериата.

Това изглежда е първото официално потвърждение, че бичуването отново е въведено в Афганистан, след като ислямисткото движение взе властта в страната през август миналата година.

По време на предишното си управление в края на 90-те години на миналия век групировката извършваше публични екзекуции, бичувания и замеряне с камъни на осъдени за престъпления от нейните съдилища.

В четвъртък говорител на талибаните каза, че те са решени да прилагат шериата. Представителят на Върховния съд на Афганистан Абдул Рахим Рашид каза днес, че 10 мъже и 9 жени са получили по 39 удара с камшик на 11 ноември в град Талокан, в североизточната провинция Тахар.

Наказанието е изпълнено в присъствието на старейшини, религиозни учени и други местни жители в главната джамия в града след петъчната молитва, добави той.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини